Agent veroordeeld voor schieten op inbreker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Agent veroordeeld voor schieten op inbreker
's-Hertogenbosch, 14 juli 2015

Een 44-jarige politieagent uit Veghel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro. De agent overschreed zijn bevoegdheid door in het been van een vluchtende inbreker te schieten. Hij maakte zich daarmee schuldig aan zware mishandeling met voorbedachte raad.

De politieman ging in april 2012 met een collega af op een inbraakmelding bij een woning in Heeswijk-Dinther. Ze betrapten de inbreker, maar die negeerde het bevel van de politieman om te blijven staan. Daarop trok de agent zijn dienstwapen en maande hij de vluchtende dader opnieuw tot stoppen. Toen de inbreker over een schutting wilde klimmen, schoot de agent hem in zijn been.
 
De rechtbank oordeelt dat de politieman niet had mogen schieten, omdat de Ambtsinstructie stelt dat een agent niet mag schieten op een vluchtende verdachte als de bewoners van de woning waarin wordt ingebroken niet thuis zijn. Daarnaast moet er ook nog sprake zijn van geweld of dreiging van geweld. De agent wist dit ook. Bovendien handelde de agent volgens de rechtbank met voorbedachte raad. Hij zag de inbreker in de tuin van de woning, maande hem enkele keren te stoppen en dreigde anders te zullen schieten. De agent ging kalm en weloverwogen te werk.
 
Voor een dergelijk misdrijf wordt doorgaans een gevangenisstraf opgelegd. Deze situatie is echter niet te vergelijken met die van een burger die een ander met voorbedachte raad in zijn been schiet. Er was in dit geval sprake van een politieman, die in de uitoefening van zijn functie na een melding van een woninginbraak in het holst van de nacht in een situatie terechtkwam, waarin hij ten onrechte meende te moeten schieten om de vluchtende dader aan te houden. De verdachte maakte een beoordelingsfout. Dit erkende hij ook direct na het incident. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf eveneens rekening mee dat er inmiddels geruime tijd is verstreken sinds de schietpartij. Ook heeft de uitkomst van deze zaak mogelijk negatieve gevolgen voor de loopbaan van de man bij de politie. Daarom acht de rechtbank een voorwaardelijke boete op z’n plaats.
De agent moet de inbreker bovendien een schadevergoeding betalen van 2.351,05 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten