Laden...

Automobilist veroordeeld voor fataal ongeval met fietser in Bergeijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Automobilist veroordeeld voor fataal ongeval met fietser in Bergeijk
's-Hertogenbosch, 15 december 2021

Een 29-jarige man uit Bergeijk is veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar voor het n een verkeersongeval in zijn woonplaats. Hij reed in januari 2021 met zijn auto een fietser aan die vanuit tegenovergestelde richting kwam. Het slachtoffer overleed door de aanrijding.

De man reed die bewuste dag over de Bredasedijk in Bergeijk, een zeer smalle weg in het buitengebied. In of nabij een flauwe bocht kwam hij de fietser tegen. De breedte van de weg is ongeveer 2.70 meter. Als de automobilist uiterst rechts had gereden, zou er links nog zo'n 55 centimeter ruimte zijn geweest. Al voor het inrijden van de flauwe bocht, zag hij de fietser op zeer ruime afstand midden op de weg fietsen. Volgens de rechtbank had de bestuurder van de auto als sterkere verkeersdeelnemer onder die omstandigheden extra voorzichtig moeten zijn door zijn snelheid te minderen of zelfs helemaal te stoppen. Daarbij komt dat hij bekend is met de situatie op de Bredasedijk, hij reed daar nagenoeg dagelijks. De man anticipeerde echter niet op de gevaarlijke situatie en legde het initiatief bij de fietser neer. Uit onderzoek blijkt ook dat hij harder moet hebben gereden dan de toegestane 60 km/uur. Volgens de rechtbank is daarom sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag en is de man daarvoor strafbaar.

Onomkeerbaar en onpeilbaar leed

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man onomkeerbaar en onpeilbaar leed toebracht aan de nabestaanden. Geen enkele straf kan dit leed en de leegte verzachten. De rechtbank heeft gezien dat dit ook de automobilist niet onberoerd laat. Hij betuigde op oprechte wijze zijn deelneming en lijkt de omvang van het verlies dat de nabestaanden moeten dragen te beseffen. Voor de strafoplegging kijkt de rechtbank naar vergelijkbare zaken en komt al met al, zoals ook geëist door de officier van justitie, tot de maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van één jaar.

Uitspraak