Automobilist veroordeeld voor ongeval met dodelijke afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Automobilist veroordeeld voor ongeval met dodelijke afloop
's-Hertogenbosch, 10 juni 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 54-jarige man uit Heeswijk-Dinther veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een bromfietser om het leven kwam. De man krijgt voor de verkeersovertreding een geldboete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.

De man reed in december 2013 in zijn bestelbus over de Langereyt en naderde de kruising met de Neereindseweg in Oost West en Middelbeers. Hij minderde snelheid en keek in zijn binnen- en buitenspiegel en over zijn rechterschouder of er zich verkeer op het naastgelegen fietspad bevond. De man reed toen stapvoets. Hij sloeg vervolgens rechtsaf en kwam daarbij in botsing met een op dat fietspad en in dezelfde richting rijdende bromfietser. De bestuurder van de bromfiets kwam door deze aanrijding om het leven.

Geen verkeersmisdrijf

De bromfietser had voorrang en had zichtbaar moeten zijn voor de bestuurder. Dit maakt volgens de rechtbank echter niet dat er sprake is van roekeloos, aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onoplettend verkeersgedrag. Alleen een kort moment van onoplettendheid is hier in juridische zin niet voldoende voor. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van een verkeersmisdrijf, maar veroordeelt hem wel voor een overtreding, namelijk het veroorzaken van gevaar op de weg.

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten