Bedrijf in Hapert mag niet meer handelen in geïmporteerde honden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bedrijf in Hapert mag niet meer handelen in geïmporteerde honden
's-Hertogenbosch, 15 september 2016

De gemeente Bladel verbood de eigenaar van een bedrijf in Hapert terecht om nog langer geïmporteerde honden te verkopen. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist.

De eigenaar van het bedrijf importeert, fokt en houdt honden op 2 locaties in Hapert en Bladel. In juni van dit jaar droeg de gemeente de eigenaar op om te stoppen met de handel in geïmporteerde honden, omdat dit in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De eigenaar stapte vervolgens naar de rechter en vroeg om een voorlopige voorziening.

Volgens de eigenaar is er sprake van een hondenfokkerij en is de gemeente vooringenomen in deze zaak. Hij mag op grond van het bestemmingsplan vanaf zijn locatie in Hapert “zelf voortgebrachte producten” aan particulieren verkopen. De eigenaar beweert dat hij de honden zelf fokt en honden importeert en op fokt, waarmee het dus zelf voortgebrachte producten zouden zijn.
De gemeente voerde aan dat het een in de maatschappij breed gedragen wens is de handel in geïmporteerde honden te stoppen. Volgens de gemeente worden de hondjes die uit Hongarije worden gehaald niet opgefokt maar meestal direct verkocht. Uit gegevens van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland blijkt namelijk dat de hondjes slechts enkele dagen of weken op het bedrijf verbleven voordat ze verkocht werden aan particulieren of handelaren.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het weliswaar is toegestaan om op de locatie een hondenfokkerij te hebben, maar dat daar, voor zover het de verkoop van geïmporteerde honden betreft, in dit geval geen sprake van is. In het bestemmingsplan staat het begrip “hondenfokkerij” niet omschreven, dus zoekt de rechter aansluiting bij het normale spraakgebruik. Een hondenfokkerij is een bedrijf waar bedrijfs- of hobbymatig honden worden voortgebracht. Belangrijk onderdeel van het fokken is dat de honden op het bedrijf worden geboren. Nu de eigenaar niet kan weerleggen dat de geïmporteerde honden meestal slechts kort, soms nog geen dag, op het bedrijf verblijven, mocht de gemeente vaststellen dat er sprake is van een illegale activiteit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten