Bedrijf uit Nistelrode krijgt geldboete voor lozen afvalwater op bodem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bedrijf uit Nistelrode krijgt geldboete voor lozen afvalwater op bodem
's-Hertogenbosch, 03 september 2015

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft een bedrijf uit Nistelrode veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. Het bedrijf loosde afvalwater op de bodem van het bedrijfsterrein.

Een verbalisant constateerde op 19 mei vorig jaar dat op het terrein van het bedrijf in Nistelrode afvalwater van een vaste mestplaat op de bodem liep. Ook vanuit een trailer stroomde afvalwater op de bodem.
Het bedrijf kreeg een strafbeschikking opgelegd van 1.000 euro, maar daar verzette de directeur zich tegen.
 
Volgens de directeur van het bedrijf is er geen sprake van lozing van afvalwater. Hij stelt dat er een marginale hoeveelheid meststof van de mestplaat is afgelopen door een regenbui. Bovendien zou het gaan om mest die in dergelijke concentraties niet schadelijk is voor het milieu, aldus de directeur.
De officier van justitie eiste een geldboete van 1.000 euro. Het gaat volgens haar weliswaar niet om het actief lozen van afvalwater, maar ook in deze vorm gaat het om lozen. De directeur moest weten dat de meststof niet weg mag lopen van de mestplaat. 
 
De politierechter oordeelt dat het bedrijf zich schuldig maakte aan het lozen van afvalwater. De afvalstof kwam tijdens het proces van het bedrijf in de bodem en dat is niet toegestaan. Volgens de rechter had het bedrijf dit moeten voorkomen door maatregelen te treffen, bijvoorbeeld met een muurtje om de mestplaat. Omdat het bedrijf niet eerder is veroordeeld, legt de rechter de helft van de geldboete voorwaardelijk op met een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten