Bedrijf uit Sterksel en medewerker krijgen boete voor illegaal lozen afvalwater

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bedrijf uit Sterksel en medewerker krijgen boete voor illegaal lozen afvalwater
's-Hertogenbosch, 17 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist Reiling Sterksel BV en een 45-jarige medewerker van dat bedrijf veroordeeld voor het illegaal lozen van afvalwater op de gemeenteriolering en oppervlaktewater. Het bedrijf krijgt hiervoor een boete van in totaal 77.000 euro opgelegd, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk. De medewerker krijgt een boete van 750 euro.

Reiling Sterksel BV en de medewerker loosden tussen 18 februari en 24 september 2013 meerdere keren overtollig water uit bassins op de wasplaats binnen de inrichting, die bestemd was voor het schoonspuiten van voertuigen. Dit was in strijd met de omgevingsvergunning. Daarnaast loosde het bedrijf op 15 februari 2013 illegaal afvalwater op een naastliggende sloot.

Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende feiten en omstandigheden waaruit blijkt dat twee medewerkers van 47 en 51 jaar en de 47-jarige directeur van het bedrijf ook in strafrechtelijke zin aansprakelijk zijn voor het illegaal lozen van afvalwater. De rechtbank spreekt hen hiervan vrij, omdat het feitelijk leidinggeven aan deze strafbare feiten niet bewezen wordt geacht.

Bij het bepalen van de straf voor de medewerker houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat hij niet eerder veroordeeld is. In het nadeel van Reiling Sterksel BV weegt de rechtbank mee dat het bedrijf door het illegaal lozen een concurrentievoordeel had op branchegenoten, die zich wel aan de regels hielden en kosten maakten om het overtollige water op legale wijze af te voeren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten