Laden...

Bestuurder veroordeeld voor ongeval met dodelijke afloop in Vught

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bestuurder veroordeeld voor ongeval met dodelijke afloop in Vught
's-Hertogenbosch, 27 juni 2019

Een 21-jarige man uit Vught heeft volgens de rechtbank Oost-Brabant schuld aan het veroorzaken van een fatale botsing met een fietser. De automobilist reed in december 2017 zeer onvoorzichtig en onoplettend. Hij krijgt een maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De verdachte reed die bewuste dag met zijn auto over de Helvoirtseweg in Vught in de richting van de Taalstraat. Bij de kruising met de Van Miertstraat schepte hij een fietser. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend reed. Uit de bewijzen blijkt namelijk dat hij kort voor de aanrijding een inhaalverbod negeerde en een auto passeerde. Dit deed hij met een aanzienlijk hogere snelheid dan de 50 km/uur die ter plaatse is toegestaan. Daarbij komt dat de verdachte bekend is met de verkeerssituatie op de Helvoirtseweg, een straat met meerdere kruisende wegen en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers vanuit beide richtingen. Ook was het donker. Volgens de rechtbank had de verdachte, een beginnend bestuurder, met deze omstandigheden rekening moeten houden. Dit in combinatie met de verkeersfouten (negeren inhaalverbod en te hard rijden) maakt dat hij schuldig is aan een verkeersmisdrijf.

Oprecht spijt

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte door zijn rijgedrag zeer ingrijpend en onherstelbaar leed toebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. De rechtbank weegt in strafmatigende zin mee dat de verdachte op emotionele wijze spijt betuigde voor zijn handelen. Dit kwam oprecht over. Hij kan bovendien moeilijk omgaan met de gevolgen van het ongeval en is hiervoor onder behandeling bij een GGZ-instelling.
Al met al vindt de rechtbank net als de officier van justitie een maximale taakstraf op z’n plaats. Daarnaast legt de rechtbank een rijontzegging op van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit is langer dan het uitgangspunt voor een dergelijk delict. De rechtbank wijkt hiervan af omdat de verdachte als beginnend bestuurder al een aantal keer snelheidsovertredingen heeft begaan, waaronder één waarbij hij 54 km/uur te hard reed. De rechtbank legt een deel van de rijontzegging voorwaardelijk op om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.

Uitspraak