Laden...

Bestuurder veroordeeld voor veroorzaken dodelijk ongeval Eersel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bestuurder veroordeeld voor veroorzaken dodelijk ongeval Eersel
's-Hertogenbosch, 17 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 61-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval. De man kwam met zijn auto in botsing met een andere auto, waarvan de 2 inzittenden om het leven kwamen. Hij krijgt een geldboete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.

De verdachte reed in december 2014 op de N397 in Eersel en wilde daar de snelweg A67 opgaan. Hij kwam op het kruispunt in botsing met een van rechts komende auto. De 81-jarige bestuurder van die auto en zijn 74-jarige vrouw kwamen bij de botsing om het leven.

De rechtbank moet bepalen of er sprake is van dood door schuld in het verkeer. De verdachte verklaarde dat hij naar rechts heeft gekeken, maar dat hij de auto niet heeft opgemerkt. De rechtbank kan op basis van het dossier niet vaststellen of verdachte het stopbord en de stopstreep heeft genegeerd en concludeert dat de man geen voorrang heeft verleend aan de auto. Maar dit enkele verwijt is onvoldoende om te kunnen vaststellen dat sprake was van aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onoplettend rijgedrag, zoals de officier van justitie heeft gesteld. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van deze tenlastelegging. Wel stelt de rechtbank vast dat de verdachte een verkeersovertreding heeft gemaakt en daarmee gevaar op de weg heeft veroorzaakt.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte groot en onherstelbaar leed heeft toegebracht aan de nabestaanden. Anderzijds weegt mee dat de man nooit eerder is veroordeeld.

Uitspraken