Laden...

Bijna 3 jaar cel voor smokkel van cocaïne tussen bananen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bijna 3 jaar cel voor smokkel van cocaïne tussen bananen
's-Hertogenbosch, 17 april 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Etten-Leur en een 59-jarige man uit Hoogerheide veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 maanden. Ze waren betrokken bij de smokkel van 72 kilo cocaïne, die verstopt zat tussen ladingen bananen uit Ecuador. Een medeverdachte is vrijgesproken bij gebrek aan concreet bewijs. 

De mannen uit Etten-Leur en Hoogerheide werden in augustus 2019 in een loods in Hoogerheide aangehouden. Ze waren daar bezig om pakketten met cocaïne tussen bananen uit te halen en over te laden voor verder vervoer binnen Nederland. Het ging om 72 pakketten van ieder ongeveer 1 kilo. 

Het heeft er alle schijn van dat de verdachten ook betrokken waren bij andere drugsdelicten. Zo hadden zij te maken met een aantal zendingen die vanuit Portugal naar ons land kwamen. Hierin zaten volgens het Openbaar Ministerie grondstoffen voor de productie van amfetamine of metamfetamine. De rechtbank moet echter concluderen dat door een gebrekkige weergave van de onderzoeksresultaten in Portugal, niet met voldoende zekerheid valt te zeggen om welke stoffen het daadwerkelijk ging. De mannen worden daarom vrijgesproken van dit verwijt.

Een medeverdachte wordt bij gebrek aan sluitend bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij beide drugsdelicten.

Uithalers

Over de exacte rol bij van de verdachten is weinig duidelijk geworden. Wel staat voor de rechtbank vast dat zij in ieder geval als een soort uithaler fungeerden voor de partij cocaïne die in de loods werd aangetroffen. Hiervoor kregen zij naar eigen zeggen 2.500 euro.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten eerder voor drugsdelicten zijn veroordeeld. Ook weegt mee dat het delict van ruim 4,5 jaar geleden dateert en dat sprake is van overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen deze zaak inhoudelijk voor de rechter had moeten worden gebracht. De rechtbank legt daarom geen 40 maanden, maar 35 maanden cel op. 

Uitspraken