Bijtende supermarktdief krijgt voorwaardelijke celstraf en behandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bijtende supermarktdief krijgt voorwaardelijke celstraf en behandeling
's-Hertogenbosch, 01 augustus 2017

Een man uit Berlicum krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en ambulante behandeling voor een diefstal en het bijten van een supermarktmedewerker. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De 29-jarige man stal in september 2016 enkele blikjes Bacardi-cola uit een supermarkt in Oss. Toen 2 supermarktmedewerkers hem wilden aanhouden, probeerde de verdachte naar buiten te rennen. Het lukte 1 van de medewerkers de man vast te pakken, waarna er een worsteling ontstond. Nadat de medewerker de verdachte van achteren vasthield, beet de man hem meerdere keren in de hand.

De rechtbank neemt mee in haar overweging dat winkeldiefstallen zorgen voor veel schade en overlast. Ook dragen zij bij aan angstgevoelens in de samenleving, specifiek bij het winkelpersoneel en de aanwezige klanten. In dit geval is bovendien de gebeten supermarktmedewerker geruime tijd in onzekerheid geweest of de bijtwond zou zorgen voor het overdragen van ziektes. Dit rekent de rechtbank de verdachte in het bijzonder aan.
Normaal worden voor deze feiten onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd. De rechtbank oordeelt nu anders op basis van de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Ten tijde van het delict was de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar door onder meer een cannabisstoornis en een ernstige persoonlijkheidsproblematiek met antisociale en paranoïde kenmerken. De psycholoog adviseert een intensieve ambulante behandeling, die inmiddels is ingezet en goed verloopt. Ook heeft de verdachte aangegeven zich te willen houden aan de geadviseerde bijzondere voorwaarden, zoals toezicht van de reclassering en onthouding van drugsgebruik. Dit is voor de rechtbank reden om af te zien van de ISD-maatregel die de officier van justitie eiste en te kiezen voor alternatieve sancties.

Uitspraak

Meest gelezen berichten