Bladels Café d’n Bel toch langer open tijdens Totaalfestival

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bladels Café d’n Bel toch langer open tijdens Totaalfestival
's-Hertogenbosch, 21 juli 2017

Café d’n Bel in het centrum van Bladel mag zijn deuren tijdens het Totaalfestival één uur langer openhouden. Dat besliste de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist nadat de eigenaar van het café een spoedprocedure aanspande.

De afgelopen 10 jaar mochten cafés tijdens het evenement één uur langer open blijven dan op andere dagen. Nadat het festival naar een locatie buiten het centrum verhuisde, kregen alleen nog café d’n Bel en een ander café toestemming voor ruimere openingstijden. Voor de komende editie, van dinsdag 25 tot en met zondag 30 juli a.s., wees de burgemeester een verzoek van deze 2 cafés om langer open te kunnen blijven af. De eigenaar van Café d’n Bel maakte bezwaar bij de burgemeester van Eersel en stapte daarop gisteren naar de rechter.

De eigenaar stelt onder meer dat er een collectieve ontheffing geldt en dat het café dus ook zonder aanvraag om een incidentele ontheffing langer open zou mogen blijven. Dat is volgens de bestuursrechter niet waar; het beleid waarop de eigenaar een beroep doet, is namelijk in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. Volgens de eigenaar had de burgemeester hem dan een incidentele ontheffing moeten verlenen om zijn café tijdens het evenement iedere dag één uur langer open te kunnen houden. Volgens de burgemeester mocht hij besluiten dit verzoek af te wijzen. Het afgelopen jaar zou er geluidsoverlast zijn geweest van bezoekers die na afloop van het evenement massaal naar het centrum van Bladel trokken om daar nog naar het café te gaan.

Oordeel bestuursrechter

De rechter moet beoordelen of het besluit van de burgemeester rechtmatig is en de belangen van partijen tegen elkaar afwegen. De rechter oordeelt dat de burgemeester het besluit niet goed heeft onderbouwd. In het beleid van de gemeente staat namelijk dat de burgemeester bij dergelijke aanvragen moet toetsen aan de overlast die al wordt ondervonden van het horecabedrijf. De burgemeester verwijst hierbij naar overlast van festivalgangers die naar Café d’n Bel lopen na afloop van het festival. Maar dat die overlast er vorig jaar (of eerder) daadwerkelijk is geweest, blijkt nergens uit. De burgemeester heeft dat niet met stukken onderbouwd.

Afwegen van belangen

Als de rechter de belangen van beide partijen tegen elkaar afweegt, leggen de belangen van het café een groter gewicht in de schaal. Café d’n Bel had de ontheffing van het sluitingsuur in alle voorgaande jaren van de burgemeester gekregen. Ook stelde de eigenaar dat de Totaalfestivalweek een belangrijke week voor het café is en dat hij veel inkomsten zou mislopen als het café niet langer open mag zijn. Dat heeft de burgemeester niet weersproken. Bovendien is het nog maar de vraag of de geluidsoverlastklachten waarover de burgemeester op de zitting sprak, later bij de beslissing van de burgemeester op het bezwaar een rol kunnen spelen, omdat in de gemeentelijke regels is bepaald dat tijdens het festival de geluidsnormen niet gelden. Al met al wijst de rechter het verzoek van de eigenaar toe en dat betekent dat zijn café van 25 tot en met 30 juli een uur langer open mag blijven.

Uitspraak

Meest gelezen berichten