Laden...

Bossche familie krijgt cel- en taakstraf voor vernieling en schietincident

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bossche familie krijgt cel- en taakstraf voor vernieling en schietincident
's-Hertogenbosch, 27 september 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 40-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden. Zijn 21-jarige zoon krijgt een celstraf van 5 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ze bedreigden een gezin uit hun buurt en vuurden daarbij kogels af op de bestelauto van de slachtoffers. De 40-jarige vrouw van de hoofdverdachte krijgt taakstraffen van in totaal 60 uur voor vernieling van de voordeur van dit gezin een aantal dagen voordat de bestelbus werd beschoten.

De vader belde in de avond van 23 op 24 september 2020 verschillende keren naar het slachtoffer en bedreigde hem met de dood. Op de achtergrond was het ontladen van een pistool te horen waarbij kogels op een tafel vielen. Kort daarop, midden in de nacht, vuurden de vader en zoon 8 kogels af op de bestelbus van het slachtoffer.
De vrouw vernielde enkele dagen voor het schietincident met een honkbalknuppel de voordeur van het gezin. Ook schold zij enkele politieagenten uit. De vrouw werd kort na de vernieling aangehouden en zat hiervoor al enkele dagen vast.

Een schietpartij op de openbare weg, in een woonwijk, veroorzaakt veel maatschappelijke onrust. Het is niet ondenkbaar dat een kogel op de auto was afgeketst en een daar toevallig aanwezige passant had geraakt. De verdachten namen welbewust dit risico. Deze vergaande vorm van intimidatie van het gezin moet zeer beangstigend zijn geweest voor hen. De vader krijgt een zwaardere straf dan de zoon, omdat de rechtbank aanneemt dat vader de schutter was en hij zijn zoon (die pas net 18 jaar oud was en anders dan vader ook niet eerder is veroordeeld voor verboden wapenbezit) bij deze schietpartij heeft betrokken.

De rechtbank wil met deze straffen een signaal afgeven dat het absoluut ontoelaatbaar is dat een geschil wordt uitgevochten door met een geladen vuurwapen rond te rijden en ook daadwerkelijk te schieten.
Ook voor de vrouw geldt dat de rechtbank haar dit bedreigende en intimiderende gedrag zwaar aanrekent. Ze moet naast de nu opgelegde taakstraffen van 60 uur ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde taakstraf van 30 uur uitvoeren. 

Uitspraken