Bossche man krijgt celstraf en tbs voor brand in eigen woning

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bossche man krijgt celstraf en tbs voor brand in eigen woning
's-Hertogenbosch , , 12 mei 2015
De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 29-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 383 dagen en tbs met voorwaarden. De man veroorzaakte in april vorig jaar brand in zijn woning in een appartementencomplex in ’s-Hertogenbosch.
 

Volgens de man was hij in zijn slaapkamer aan het opruimen en gooide hij daarbij achteloos en nogal lomp spullen op een hoop in de aangrenzende woonkamer. Daardoor viel een brandende kaars van het dressoir en ontstond er brand.
De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de man opzettelijk brand wilde stichten. Maar er is wel sprake van voorwaardelijk opzet. Door nogal lomp met spullen te gooien terwijl er kaarsen stonden te branden, aanvaardde hij bewust de aanmerkelijke kans dat er brand zou ontstaan.

In strafmatigende zin weegt de rechtbank mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het delict pleegde. Deskundigen stelden vast dat er bij hem sprake is van een paranoïde psychotische stoornis. Zonder behandeling achten de deskundigen de kans op herhaling groot. De man gebruikt inmiddels zes maanden medicatie met voldoende positief effect. Daarom legt de rechtbank tbs met voorwaarden op en geen tbs met dwangverpleging zoals de officier van justitie eiste. De man moet onder meer een klinische behandeling ondergaan en aansluitend beschermd gaan wonen. Ook mag hij geen alcohol en drugs gebruiken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten