Laden...

Bossche mannen veroordeeld voor ontvoering, afpersing en gijzeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bossche mannen veroordeeld voor ontvoering, afpersing en gijzeling
's-Hertogenbosch, 04 november 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 32-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan ontvoering, afpersing en gijzeling. Een 23-jarige plaatsgenoot is veroordeeld voor het medeplegen van de ontvoering en de gijzeling en krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden voor zijn aandeel.

De 32-jarige verdachte zocht in juli van dit jaar tijdens het uitgaan in ’s-Hertogenbosch een man op waarvan hij zei nog geld tegoed te hebben. Hij pakte deze man bij zijn keel en dwong hem in de buurt te pinnen. Het slachtoffer moest 250 euro afgeven. De verdachte wilde echter meer geld hebben, pakte de man vast en dwong hem naar zijn auto te lopen. Op dat moment raakte de 23-jarige verdachte betrokken bij het incident. Het slachtoffer werd gedwongen in de auto te stappen, werd bedreigd en geslagen en de verdachte en het slachtoffer reden vervolgens naar Vught. Daar pinde de 32-jarige man 430 euro met de pas van het slachtoffer. Na het pinnen reden ze naar het huis van het slachtoffer, terwijl de man onderweg werd geslagen en bedreigd. Hij moest bovendien zijn schoonmoeder en vriendin bellen en om geld vragen. Eenmaal in de woning van het slachtoffer zochten de mannen nog naar geld voordat ze er vandoor gingen.

Diefstal niet ten laste gelegd

De rechtbank legt een lagere straf op aan de oudste verdachte dan de officier van justitie eiste, omdat hij deels wordt vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie had deze verdachte het slachtoffer gedwongen om te pinnen in Vught, terwijl dit niet het geval was. Hij deed dit namelijk zelf. In juridische zin zou het feit dan ook te kwalificeren zijn als diefstal, maar dat is niet tenlastegelegd en daar kan de man dan ook niet voor worden veroordeeld. De 23-jarige man wordt vrijgesproken van ditzelfde feit. Bovendien zijn er volgens de rechtbank geen bewijzen dat hij betrokken was bij het pinnen in ’s-Hertogenbosch.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat er fors geweld is gebruikt tegen de  man, maar ook dat zijn schoonmoeder en vriendin ernstig zijn bedreigd. De verdachten hebben daarmee de slachtoffers een zeer traumatische ervaring bezorgd. De rechtbank weegt mee dat de 32-jarige verdachte een leidende rol had en het initiatief nam. In het voordeel van de andere verdachte weegt mee dat hij een beduidend mindere rol vervulde. Daarom  legt de rechtbank in zijn geval een maximale taakstraf en een voorwaardelijke celstraf op, om hem ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen.

Uitspraken