Laden...

Bouwplannen Kasteel Gemert mogen doorgaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Bouwplannen Kasteel Gemert mogen doorgaan
's-Hertogenbosch, 23 februari 2021

De realisatie van onder andere appartementen en een hotel in een deel van Kasteel Gemert mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag beslist. Twee buurtbewoners maakten bezwaar tegen de plannen van de projectontwikkelaar, maar volgens de rechter zijn zij beiden geen belanghebbenden omdat ze te ver weg wonen.

Het monumentale Kasteel Gemert ligt in de gemeente Gemert-Bakel. Het is een complex van allerlei gebouwen met landerijen. Een projectontwikkelaar heeft een plan ontwikkeld om in enkele van de gebouwen 8 appartementen, een hotel met restaurant en zalen te ontwikkelen. Bij het plan hoort ook een parkeerplaats.

In januari 2020 heeft de gemeenteraad de plannen goedgekeurd. Het college van burgemeester en wethouders verleende een omgevingsvergunning om een deel van het complex te wijzigen van het kasteel naar hotel en appartementen. Twee buurtbewoners maakten bezwaar tegen deze omgevingsvergunning en stelden beroep in bij de rechtbank.

Omwonenden van het kasteel

Beide personen wonen in Gemert en stellen zich op het standpunt belanghebbende te zijn. Ze zijn bijzonder betrokken bij het lot van het kasteel en de omliggende landerijen. Een van hen vreest dat er meer bouwverkeer langs zijn huis komt door de plannen van de projectontwikkelaar en dat bezoekers in de toekomst mogelijk parkeren op het parkeerterrein achter zijn huis.

Geen belanghebbenden

De rechtbank geeft aan dat de twee omwonenden geen belanghebbenden zijn in dit project en dus niet kunnen procederen bij de bestuursrechter over dit project. Beiden wonen namelijk te ver van het kasteelcomplex en de landerijen vandaan om als belanghebbende te kunnen worden aangemerkt. Het bouwverkeer in de straat waar een van de buurtbewoners voor vreest, maakt volgens de rechter deel uit van het normale doorgaande verkeer. Dat er in de toekomst mogelijk bezoekers parkeren op het parkeerterrein achter zijn huis, maakt hem nog geen belanghebbende.

De rechtbank waardeert het dat beiden buurtbewoners zo persoonlijk betrokken zijn bij Kasteel Gemert, maar dat maakt de juridische beoordeling niet anders. Dat betekent dat de rechtbank hun beroepen niet-ontvankelijk verklaart. De projectontwikkelaar kan gebruik maken van de omgevingsvergunning en mag de plannen uitvoeren.

Uitspraak