Broers de cel in voor oplichtingen in Rosmalen en ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Broers de cel in voor oplichtingen in Rosmalen en ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 04 augustus 2015

Twee broers van 23 en 26 jaar krijgen 15 en 9 maanden gevangenisstraf opgelegd van de rechtbank Oost-Brabant, omdat ze de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben geprobeerd op lichten. Daarnaast maakten ze diverse mensen in ’s-Hertogenbosch en Rosmalen geld afhandig door grove leugens te vertellen.

Beide mannen probeerden de gemeente ’s-Hertogenbosch in 2014 op te lichten door leugens te vertellen over een schrijnende situatie. Ze hielden een gemeentemedewerker en de burgemeester voor dat hun vader en de vriendin van een van hen waren ontvoerd. De mannen vertelden dat ze een bedrag van 25.000 euro nodig hadden. Als er geen losgeld betaald zou worden, zouden de vader en de vriendin om het leven worden gebracht.
De 23-jarige verdachte maakte zich daarnaast meerdere keren schuldig aan oplichting. Hij vertelde mensen in Rosmalen en ’s-Hertogenbosch diverse leugens en maakte hen geld afhandig. Zo deed hij voorkomen alsof zijn broer in Oekraïne werd afgeperst door de maffia, dat zijn moeder was doodgeschoten en hij geld nodig had voor haar uitvaart.
De 26-jarige man is daarnaast veroordeeld voor oplichting van een man in Rosmalen. Met zijn leugens overtuigde hij de man hem 7.500 euro te geven. Vervolgens probeerde hij de man nog 10.000 euro afhandig te maken.
De rechtbank spreekt de broers vrij van een aantal andere ten laste gelegde oplichtingen of pogingen daartoe.

Straf

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de mannen zich schuldig maakten aan verschillende oplichtingen of pogingen daartoe en daarbij grove leugens gebruikten. Bij de strafbepaling weegt ook mee dat ze niet schuwden om oudere mensen onder druk te zetten met hun leugens. Ze maakten hen forse geldbedragen afhandig door telkens misbruik te maken van de goedgelovigheid van de slachtoffers en hun hulpvaardigheid. De mannen waren alleen gericht op geld voor zichzelf en hun familie zonder rekening te houden met de financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers.

De 23-jarige man is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 45.000 euro aan diverse slachtoffers. De 26-jarige man moet 7.500 euro aan een van de slachtoffers terugbetalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten