Broers krijgen straffen voor verzet bij aanhouding en openlijk geweld tegen agent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Broers krijgen straffen voor verzet bij aanhouding en openlijk geweld tegen agent
's-Hertogenbosch, 14 oktober 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee broers uit Apeldoorn veroordeeld voor verzet bij hun aanhouding en openlijk geweld. De 23-jarige man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Zijn 19-jarige broer krijgt een taakstraf van 180 uur.

De agent zag de jongste broer tegen een fiets trappen en stapte daarom op de jongeman af om hem een proces-verbaal te geven voor baldadigheid. Op enig moment kwam de oudere broer erbij en escaleerde de situatie. De oudste broer sloeg de agent en de broers renden vervolgens bij hem vandaan. De agent bleef achter met zwaar lichamelijk letsel; een breuk in het jukbeen en een afgescheurde zenuw.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de 23-jarige verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, vanwege een stoornis in het autistisch spectrum. Bij de strafmaat van de 19-jarige verdachte weegt onder meer mee dat er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs is dat hij de agent geslagen heeft en dat hij niet eerder is veroordeeld voor dergelijke strafbare feiten. Gelet op zijn persoon, moet het delict waarschijnlijk worden gezien als een eenmalige misstap.
De 23-jarige man moet de agent een schadevergoeding betalen van 1.613,95 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten