Laden...

Brouwerij mag zonder natuurvergunning uitbreiden in Valkenswaard

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Brouwerij mag zonder natuurvergunning uitbreiden in Valkenswaard
's-Hertogenbosch, 09 juli 2021

Een brouwerij in Valkenswaard heeft geen natuurvergunning nodig bij een eventuele uitbreiding. Dat bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Omwonenden maakten bezwaar tegen de vergunning die het bedrijf in 2016 aanvroeg en die de provincie Noord-Brabant in 2020 aan de bierbrouwer verleende. Volgens de bestuursrechter is er geen vergunning nodig, omdat er geen sprake is van toename van de stikstofuitstoot op nabijgelegen Natura 2000-gebieden.

De eeuwenoude brouwerij kreeg in 1992 een vergunning voor de productie van 1 miljoen hectoliter (100 miljoen liter) bier per jaar.

Foto ter illustratie

Het bedrijf ligt in de buurt van een Natura 2000-gebied. De bierbrouwer wil de productiecapaciteit verhogen en uiteindelijk twee keer zoveel bier gaan produceren. Hiervoor werd in 2014 een milieuvergunning verleend. In 2020 verleende de provincie een natuurvergunning aan het bedrijf. Buurtbewoners maakten zich zorgen over de gevolgen van de stikstofuitstoot van de brouwerij op het nabijgelegen Natura 2000 gebied en gingen in beroep. Zij zijn van mening dat de natuurvergunning niet had mogen verleend.

De rechtbank oordeelt dat de uitbreiding van de brouwerij niet zorgt voor een toename van de stikstofuitstoot op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Er zijn geen significante gevolgen voor het Natura 2000 gebied. Na de wijziging van de Wet natuurbescherming op 1 januari 2020 is er geen vergunning meer nodig. De provincie had de aanvraag voor de vergunning daarom moeten afwijzen.

De rechtbank voorziet zelf in de zaak en wijst de natuurvergunning voor het project af omdat de vergunning niet nodig is zolang de brouwerij blijft werken volgens de aanvraag voor de vernietigde vergunning.Uitspraak