Burgemeester Vught mocht vergunningaanvraag restaurant laten liggen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Burgemeester Vught mocht vergunningaanvraag restaurant laten liggen
's-Hertogenbosch, 15 juli 2015

De burgemeester van Vught hoeft de vergunningaanvraag van een exploitant om een restaurant te openen niet in behandeling te nemen. De exploitant moet eerst met nadere gegevens komen. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant.

De exploitant heeft een bedrijf in Waalre en wilde in Vught een pizzeria/grillroom openen. Hiervoor vroeg hij in maart van dit jaar de benodigde vergunningen aan bij de gemeente. De burgemeester verzocht om aanvullende gegevens, omdat niet duidelijk was waar het geld om het restaurant te financieren precies vandaan komt. De exploitant overlegde daarop een overeenkomst van een geldlening met Zencap Nederland, waaruit blijkt dat WireCard Investor ruim 15.000 euro verstrekt.
Volgens de burgemeester is dit bedrijf een internetbetaalsysteem, dat betalingen via internet en creditcards faciliteert. En dus is er geen sprake van een bank die kredieten verstrekt. De burgemeester gaat ervan uit dat een natuurlijke persoon of rechtspersoon het bedrag via dit bedrijf verstrekt. Hij wil graag weten wie die persoon is en verzocht daarom om diens naam, adres en woonplaats. De burgemeester nam in afwachting van die informatie de vergunningaanvragen niet in behandeling. De exploitant stapte vervolgens naar de voorzieningenrechter en vroeg de rechter aan de burgemeester op te dragen de aanvraag alsnog in behandeling te nemen zonder de aanvullende informatie.
 
Volgens de exploitant is de burgemeester onterecht voorbijgegaan aan de overeenkomst van Zencap Nederland. Bovendien zou WireCard Investor wel degelijk een bank zijn en dit had de burgemeester ook zelf kunnen uitzoeken.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester bevoegd is te vragen naar aanvullende gegevens over degene die de geldlening verstrekt aan de exploitant. Die gegevens zijn nodig om een integriteitsbeoordeling te kunnen maken. De exploitant is verplicht deze aanvullende gegevens op te vragen. Nu hij dit niet heeft gedaan, hoefde de burgemeester volgens de rechter de aanvraag niet in behandeling te nemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten