COA mag vluchtelingen huisvesten in pand aan Lievekamp in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > COA mag vluchtelingen huisvesten in pand aan Lievekamp in Oss
's-Hertogenbosch, 24 november 2015

In een voormalig belastingkantoor aan de Lievekamp in Oss mogen 300 vluchtelingen worden gehuisvest. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant wees vandaag tijdens de zitting een verzoek af van een omwonende om dit tegen te houden.

De gemeente Oss verleende vorige maand een vergunning aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het belastingkantoor aan te passen voor de opvang van ongeveer 300 vluchtelingen. Het gebouw kan tot en met 31 december 2016 fungeren als noodopvang. Het COA wil vanaf 12 februari de eerste vluchtelingen gaan opvangen. Een buurtbewoonster maakte bezwaar tegen dit besluit en vroeg de rechter -in afwachting van de beslissing van de gemeente op dit bezwaar- een voorlopige voorziening te treffen.
 
Volgens de vrouw is er geen rekening gehouden met haar belangen. Zij woont in de buurt en moet parkeren in de directe omgeving van het gebouw waar de asielzoekers komen te wonen. Het geeft de vrouw een onveilig gevoel dat er 300 mannelijke vluchtelingen komen wonen. Volgens de vrouw kunnen zij beter buiten de bebouwde kom worden ondergebracht.
De gemeente stelde dat het pand in een gemengd gebied ligt waar sprake is van veel sociale controle. Zo ligt het politiebureau tegenover de locatie, evenals een bioscoop en een theater. Overigens wordt het pand inmiddels geschikt gemaakt voor de opvang van gezinnen en komen er dus niet alleen mannen te wonen. Verder is er met het COA een beheersplan opgesteld. Onderdeel van dit plan zijn onder meer een 24-uurs bereikbaarheid van het COA voor omwonenden en een medische screening van de asielzoekers die er komen wonen.
 
De rechter wees het verzoek om een voorlopige voorziening af. Gelet op de ligging van het gebied, de inrichting van de locatie zelf en de maatregelen in het beheersplan, oordeelt de voorzieningenrechter dat de gemeente de belangen van de vrouw bij een veilige woonomgeving voldoende heeft meegewogen. Deze omstandigheden vormen geen garantie dat er niets zal gebeuren, maar mogelijke overlast en onveiligheid worden hierdoor wel zoveel mogelijk beperkt. Het alternatief van de vrouw om de vluchtelingen buiten de bebouwde kom te huisvesten, verandert niets aan het besluit van de voorzieningenrechter. Zij kwam namelijk niet met concrete alternatieven voor zo’n locatie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten