Laden...

Café Evergreen mag voorlopig openblijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Café Evergreen mag voorlopig openblijven
's-Hertogenbosch, 23 juli 2019

Totdat de burgemeester van ’s-Hertogenbosch opnieuw naar zijn besluit heeft gekeken, mag café Evergreen openblijven. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Volgens de burgemeester faciliteert de eigenaresse van het café illegale kansspelen waardoor er gevaar is voor verstoring van de openbare orde. De burgemeester beroept zich daarbij onder meer op een onderzoek van de Kansspelautoriteit. Volgens de eigenaresse is er echter van alles af te dingen op dat onderzoek en op het besluit van de burgemeester.

De burgemeester van ’s-Hertogenbosch nam op 18 juni 2019 het besluit om de vergunningen van café Evergreen in te trekken, waardoor het café feitelijk zal moeten sluiten. In het café was namelijk een zogeheten cashcenter aangetroffen waar mensen cash geld kunnen storten dat wordt omgezet in een online tegoed om onder andere online te gokken op een bepaalde site. De Kansspelautoriteit startte medio 2018 een strafrechtelijk onderzoek naar die website en naar de cashcenters.

Volgens de burgemeester trekken cashcenters criminelen aan omdat ze met anonieme accounts werken. Daardoor is het ook mogelijk om geld wit te wassen. Vanwege het cashcenter en eerdere constateringen bij het café, stelt de burgemeester dat de eigenaresse niet meer voldoet aan de wettelijke eis dat een leidinggevende ‘niet in enig opzicht van slecht levensgedrag mag zijn’.

De eigenaresse betwist diverse bevindingen van de Kansspelautoriteit. Zo geeft ze aan alleen een handling fee te krijgen voor het gebruik van het cashcenter en niet 40 % van de opbrengst, zoals wordt gesteld. Ook is het volgens haar niet zo dat mensen alleen met een online tegoed van een cashcenter op de betreffende online goksite kunnen gokken. Bovendien is er informatie ingewonnen bij de Belastingdienst en de Kansspelautoriteit voordat het cashcenter werd geplaatst.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester in de beslissing op het bezwaar van de eigenaresse gemotiveerd moet ingaan op de kanttekeningen die de eigenaresse plaatst bij de bevindingen van de Kansspelautoriteit. In de tussentijd mag het café openblijven, in ieder geval nog tot 6 weken na de beslissing op het bezwaar.

Uitspraak