Cel- en taakstraf voor gewapende overval tankstation Schaijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor gewapende overval tankstation Schaijk
's-Hertogenbosch , 28 augustus 2015

Een 42-jarige man uit Veghel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De rechtbank Oost-Brabant legt hem daarnaast een taakstraf op van 240 uur. De man pleegde een gewapende overval op een tankstation in Schaijk.

De man ging afgelopen februari het tankstation binnen en eiste geld uit de kassa terwijl hij een medewerker met een mes bedreigde. De overvaller ging er uiteindelijk vandoor met de inhoud van de kassa.
 
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man zich ten koste van een ander op brutale en schaamteloze wijze heeft verrijkt. De man trok zich niets aan van de gevolgen die zijn daad had voor de medewerker van het tankstation. In het voordeel van de man weegt mee dat het delict kan worden gezien als een eenmalige en impulsieve wanhoopsdaad. Dit  blijkt onder meer uit de slechte voorbereiding en de ondoordachte uitvoering van de overval. De man had financiële problemen en ten onrechte zag hij de overval als de enige manier om aan geld te komen om voor zijn vrouw en kinderen te kunnen zorgen. Volgens de reclassering zijn de persoonlijke omstandigheden van de man sinds de overval sterk verbeterd. Hij woont nu met zijn gezin in een eigen woning en ook worden ze op verschillende terreinen ondersteund door hulpverlenende instanties.

De rechtbank legt een aanzienlijk deel van de celstraf voorwaardelijk op om de man er van te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Een langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou de goede weg doorkruisen die de man is ingeslagen. Daarom legt de rechtbank naast de celstraf de maximale taakstraf van 240 uur op. Aan de voorwaardelijke celstraf koppelt de rechtbank bovendien een aantal bijzondere voorwaarden; zo moet de man zich laten begeleiden en mogelijk meewerken aan een behandeling of training bij een forensische zorginstelling.

Uitspraken

Meest gelezen berichten