Laden...

Cel- en taakstraf voor oplichter die zich voordeed als modellenscout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor oplichter die zich voordeed als modellenscout
's-Hertogenbosch, 26 januari 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor oplichting. Hij deed zich via sociale media voor als modellenscout en wist een aantal vrouwen over te halen geld naar hem te sturen voor onder meer opdrachten en een fotoshoot. De man krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

De verdachte deed zich tussen september 2019 en april 2021 voor als modellenscout. Onder een valse naam informeerde hij via sociale media bij vrouwen of zij interesse hadden in modellenwerk. Vervolgens bood hij ze opdrachten of een contract aan. 

Twee vrouwen liet hij geld overmaken naar zijn bankrekening om zogenaamd de opdrachten of fotoshoot te bekostigen. Een derde vrouw maakte hij wijs dat zijn rekening bevroren was en dat hij daardoor de kinderopvang van zijn dochter niet kon betalen; ook haar liet hij geld overmaken. De vrouwen zouden hun geld uiteindelijk terugkrijgen, maar dit gebeurde niet. 

Volledige bekentenis

De rechtbank keurt het verwerpelijke gedrag van de verdachte ten zeerste af. Hij ging geraffineerd te werk. Hoewel hij wist dat de slachtoffers het geld zelf hard nodig hadden, hield hij de vrouwen aan het lijntje en wilde hij er zelf financieel beter van worden. De rechtbank heeft ook oog voor de houding van de verdachte nadat hij werd aangehouden. De verdachte legde een volledige bekentenis af, neemt daarmee verantwoordelijkheid en erkende het door hem aangedane leed. Bovendien kwam hij niet eerder met justitie in aanraking.

De rechtbank legt – conform de eis van de officier van justitie – een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op. Daarnaast moet hij de slachtsoffers schadevergoedingen betalen van in totaal 4.425 euro.

Uitspraak