Cel- en taakstraf voor steekpartij tijdens feestje Ravenstein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor steekpartij tijdens feestje Ravenstein
's-Hertogenbosch, 26 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 19-jarige man uit Langenboom veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling en bezit van een verboden vouwmes en vlindermes. Hij krijgt een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 28 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur.

De verdachte werd in juli van dit jaar op een feestje in Ravenstein aangevallen door een man die hem tegen zijn lijf en hoofd sloeg. De verdachte pakte daarop een vouwmes uit zijn broekzak en stak meerdere keren in op zijn belager. Het slachtoffer hield daaraan een aantal oppervlakkige steekwonden over aan zijn borstkas, bovenarm, onderrug, schouder en onderbeen. Een aanwezige die tussenbeiden kwam, liep een steekwond op aan zijn arm.
Volgens de verdachte was er sprake van noodweer en was het noodzakelijk om zichzelf te verdedigen. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich inderdaad mocht verweren, maar het steken met een mes staat niet in redelijke verhouding tot de ernst van de (dreigende) aanval.

Geen poging doodslag

De rechtbank spreekt de man vrij van de tenlastegelegde poging tot doodslag. Uit het dossier en het letsel kan namelijk niet worden afgeleid dat de verdachte met kracht heeft gestoken. Ook is het letsel niet potentieel dodelijk. Wel is sprake van een poging tot zware mishandeling.
De rechtbank spreekt de verdachte daarnaast vrij van de tenlastegelegde poging tot zware mishandeling van de persoon die tussenbeiden kwam, omdat de verdachte niet het opzet had hem te steken. De verdachte duwde het slachtoffer weg met het mes in zijn hand en raakte hem daarbij per ongeluk in diens arm. 
De man wordt verder veroordeeld voor het bezit van het vouwmes en een eveneens verboden vlindermes dat in zijn kamer werd aangetroffen.

Behandeling

De rechtbank houdt het bij het bepalen van de strafmaat rekening mee dat het slachtoffer voor de rest van zijn leven letterlijk getekend is door littekens. In het voordeel van de verdachte weegt mee dat hij niet de agressor was en ook het slachtoffer zich niet onbetuigd heeft gelaten door geweld te gebruiken. De verdachte heeft flinke klappen gehad. Verder is de verdachte niet eerder veroordeeld voor enig strafbaar feit. De rechtbank koppelt aan de deels voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden: een meldplicht, contactverbod met de slachtoffers en ambulante behandeling in combinatie met onderzoek naar de persoonlijkheid en eventuele psychotische kwetsbaarheid.

Uitspraken

Meest gelezen berichten