Cel- en taakstraf voor veroorzaken ontploffing in appartement Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor veroorzaken ontploffing in appartement Eindhoven
's-Hertogenbosch, 21 juni 2017

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 33-jarige man uit Helmond tot 67 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 90 uur. De man veroorzaakte een ontploffing in zijn appartement waarbij zijn dochtertje zwaargewond had kunnen raken. Bovendien had hij hennep en illegale wapens in bezit.

De verdachte bekende dat hij in maart vorig jaar in een kast op een slaapkamer in zijn appartement in Eindhoven een aantal keukenmachines had staan waarin hij stoffen aan het mengen was. De verdachte was aan het experimenteren met onder andere theepoeder. Toen hij een licht ontvlambare vloeistof aan het mengsel toevoegde, kwamen er dampen vrij die in de beperkte ruimte van de kast een explosief gasmengsel vormden. Door vonken die ontstonden door het in- en uitschakelen van de keukenmachines ontplofte dit gasmengsel. De ruit en een deel van het kozijn werd uit de gevel van het appartement geslagen en enkele binnendeuren vlogen uit de sponning. Volgens de rechtbank veroorzaakte de verdachte gevaar voor zwaar lichamelijk letsel door brandbare stoffen en chemicaliën te mengen. Zijn dochtertje lag in een naastgelegen slaapkamer en had door delen van de deuren geraakt kunnen worden.
In het appartement trof de politie bovendien 130 gram hennep, een boksbeugel en een stroomstootwapen aan.

Serieuze risico's

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte een ontploffing heeft veroorzaakt waardoor veel schade in en rondom de woning is ontstaan. De man mag van geluk spreken dat niemand gewond is geraakt. Hij heeft zijn jonge dochtertje aan serieuze risico’s blootgesteld door onbekommerd te experimenteren met brandbare stoffen en chemicaliën. Bovendien is het zorgelijk dat de man hennep en wapens aanwezig had in het appartement waar zijn dochter verbleef. Verder weegt mee dat de man eerder is veroordeeld voor onder meer een drugsdelict.

Uitspraak

Meest gelezen berichten