Cel- en taakstraf voor vrijheidsberoving en poging tot afpersing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor vrijheidsberoving en poging tot afpersing
's-Hertogenbosch, 13 oktober 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 118 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 230 uur. Een 27-jarige plaatsgenoot krijgt een celstraf van 300 dagen, waarvan 123 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De mannen namen een Fransman tegen zijn wil mee en probeerden hem geld afhandig te maken.

De verdachten achtervolgden in september 2013 de auto van de Fransman over de A2 richting Eindhoven. Toen beide auto’s voor een verkeerslicht stilstonden, stapte de 21-jarige verdachte bij het slachtoffer in. De verdachte is met de man meegereden naar een parkeerplaats. Daar werd het slachtoffer bij zijn nek gepakt, in zijn gezicht geslagen en moest hij overstappen in de auto van de verdachten. Ze reden vervolgens met zijn drieën naar een aantal geldautomaten waar het slachtoffer geld moest pinnen. Toen dit niet lukte, namen ze de man mee naar een woning om te overnachten. De volgende ochtend wilden de verdachten opnieuw dat het slachtoffer geld voor ze ging halen, maar na een vergeefse poging om opnieuw geld te pinnen wist de man te ontsnappen en de politie in te schakelen.
De verdachten verklaarden dat ze de Fransman eerder voor 2.000 euro drugs hadden geleverd. De man zou naar hun zeggen uit vrije wil met hen zijn meegegaan om die schuld in te lossen.
 
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de mannen zich schuldig maakten aan vrijheidsberoving en een poging tot afpersing, zware misdrijven. Door het slachtoffer een nacht vast te houden, maakten ze inbreuk op zijn fundamentele recht om te gaan en staan waar hij wil. Het gevolg is dat niet alleen het slachtoffer zich niet meer veilig voelt, ook in de samenleving zorgen dergelijke delicten voor onrust. De verdachten handelden bovendien puur uit winstbejag en trokken zich niets aan van de belangen van het slachtoffer. Voor de rechtbank weegt ook mee dat beide verdachten eerder zijn veroordeeld tot onder meer een gevangenisstraf. Omdat de 21-jarige man 5 dagen langer in voorarrest zat dan zijn medeverdachte, krijg hij 10 uur minder taakstraf. Naast deze cel- en taakstraf moet de 21-jarige verdachte ook nog 28 uur taakstraf uitvoeren van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten