Laden...

Cel- en taakstraffen voor verkrachting van en ontucht met meisjes in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor verkrachting van en ontucht met meisjes in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 17 februari 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij verkrachtte een 14-jarig meisje en pleegde ontucht met een 13-jarig meisje. Een medeverdachte pleegde ontucht met beide meisjes en 3 anderen met het jongste meisje. Ze krijgen daarvoor straffen tot een celstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank spreekt 2 verdachten vrij van betrokkenheid.

De meisjes liepen in april 2019 weg van huis en waren dagenlang nergens te vinden voor familie, vrienden en de politie. Het destijds 13-jarige meisje zocht na 3 dagen afwezigheid hulp bij iemand omdat er sprake zou zijn geweest van een verkrachting. De politie trof de meisjes later die avond aan in een woning in Eindhoven. Ze verklaarden allebei dat ze tijdens hun vermissing seks zouden hebben gehad met de verdachten, soms vrijwillig, soms onvrijwillig.

Uit de bewijzen blijkt dat de meisjes door een 23-jarige Arnhemmer naar Eindhoven werden gebracht en daar een aantal dagen in de woning van één van de verdachten verbleven. Ook staat vast dat 5 verdachten in die periode seks hebben gehad met het 13-jarige meisje en 2 verdachten met het andere meisje. Volgens de officier van justitie was er in een aantal gevallen sprake van verkrachting. De rechtbank vindt dat daarvoor in één geval voldoende bewijs is. De 24-jarige man dwong het 14-jarige meisje tot seks. In de andere gevallen is er – naast de verklaringen van de meisjes – geen overtuigend steunbewijs dat sprake zou zijn van verkrachting. Daarbij speelt onder meer een rol dat zowel de slachtoffers als de verdachten meer dan eens wisselende verklaringen hebben afgelegd. Seks met een minderjarige, en dus ontucht kon in de meeste gevallen wel worden bewezen.

Ook de Arnhemmer wordt vrijgesproken van verkrachting. Omdat hij in zijn auto seks had met het 13-jarige meisje krijgt hij wel een voorwaardelijke celstraf van 1 maand en de maximale taakstraf van 240 uur. Ditzelfde geldt voor een 29-jarige Eindhovenaar, die in zijn woning seks had met het jongste meisje. Hij krijgt 130 dagen celstraf voor ontucht.
In het geval van een 22-jarige Bosschenaar en een 23-jarige Eindhovenaar gaat de rechtbank – net als de officier van justitie – eveneens uit van ontucht. De man uit 's-Hertogenbosch had bovendien seks met het 14-jarige meisje en een ander 15-jarig meisje. Daarnaast had hij van dit laatste meisje seksfilmpjes (kinderporno) in bezit. Hij krijgt een celstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en moet het 15-jarige meisje een schadevergoeding betalen van 5.000 euro. De andere verdachte is veroordeeld tot  een celstraf van 90 dagen, waarvan 87 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur.

Kwetsbare meisjes

De meisjes zaten in een kwetsbare fase van hun ontwikkeling, namelijk de pubertijd. Daar komt bij dat zij ook in een kwetsbare situatie verkeerden, omdat ze waren weggelopen van huis, in een voor hun onbekende stad waren en door hun ouders en de politie werden gezocht. De meisjes kregen onderdak en eten van de verdachten en waren van hen afhankelijk. Juist hiervan maakten de verdachten misbruik. Ze lieten zich leiden door hun eigen lustgevoelens en trokken zich niets aan van de belangen van de meisjes. Tot slot heeft de rechtbank er bij het bepalen van de straffen rekening mee gehouden dat de redelijke termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie deze strafzaak voor de rechter had moeten brengen, met 9 maanden is overschreden.

Uitspraken