Cel- en taakstraffen voor vrijheidsberoving Sint-Oedenrode

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor vrijheidsberoving Sint-Oedenrode
's-Hertogenbosch, 08 augustus 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft 3 mannen (49 jaar, 43 jaar en 21 jaar) veroordeeld voor vrijheidsberoving in Sint-Oedenrode. De oudste verdachte krijgt een gevangenisstraf van 60 dagen waarvan 28 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur opgelegd. De 43-jarige Bestenaar krijgt een celstraf van 60 dagen waarvan 20 dagen voorwaardelijk. Voor het aandeel van de 21-jarige man uit Sint-Oedenrode legt de rechtbank hem een werkstraf van 60 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk op.

De verdachten lieten 2 andere mannen onder valse voorwendselen naar een woning in Sint-Oedenrode komen. De eerste man mocht weg na de komst van de tweede man. Deze persoon mocht de woning pas verlaten na betaling van 1030 euro. Er zijn bedreigende woorden geuit en 1 van de slachtoffers is tegen zijn hoofd geslagen. De rechtbank heeft de verdachten vrijgesproken van de tenlastegelegde gijzeling, omdat niet bewezen kan worden dat de 2 mannen werden vastgehouden om een derde man te dwingen geld te betalen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan door de officier van justitie was geëist, omdat de verdachten deels zijn vrijgesproken. Bij de strafbepaling heeft de rechtbank er verder rekening mee gehouden dat de bedreigingen en het geweld een grote indruk hebben gemaakt op de slachtoffers. De 49-jarige man uit Sint-Oedenrode had in de vrijheidsberoving een leidinggevende rol en hij handelde puur uit winstbejag. Volgens de rechtbank ziet deze verdachte het foute van zijn handelen nauwelijks in en had hij de focus op het aangaan van een gesprek over een onbetaalde rekening. De 43-jarige en de 21-jarige verdachten hebben volgens de rechtbank wel het door hen aangedane leed  ingezien en hun handelen moet worden gezien als een kennelijk eenmalige misstap. Bij de 21-jarige verdachte past de rechtbank gezien zijn persoonlijkheid het jeugdstrafrecht toe. Aan 1 van de slachtoffers moeten de verdachten een schadevergoeding betalen van 1.872 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten