Laden...

Cel en behandeling 'voetbalscout' voor overhalen jongens tot ontucht voor webcam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en behandeling 'voetbalscout' voor overhalen jongens tot ontucht voor webcam
's-Hertogenbosch, 16 september 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 63-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Hij haalde jarenlang minderjarige jongens over om ontuchtige handelingen te verrichtten voor de webcam. Naast de celstraf moet de verdachte ook meewerken aan onder meer het voortzetten van zijn behandeling bij een zorgverlener en krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers.

De verdachte benaderde tussen 2013 en 2019 via sociale media ten minste 4 minderjarige jongens. Hij deed zich voor als voetbalscout, liet een lidmaatschapspasje zien van de Nederlandse voetbalbond en zei tegen de jongens dat hun gesprekken geheim moesten blijven omdat scouten via internet niet mag. De verdachte sprak met de jongens af om online een interview af te nemen en ze te keuren. De lichamelijke ontwikkeling was namelijk van belang, zo vertelde de verdachte. Daarom moesten de jongens hun webcam aanzetten en zich uitkleden. Vervolgens liet hij de jongens naakt oefeningen doen en seksuele handelingen bij zichzelf verrichten.

In diezelfde periode deed de verdachte zich bij een aantal minderjarigen voor als een meisje. Hij stuurde seksueel getinte afbeeldingen en video's naar de jongens en haalde ze vervolgens over voor de webcam seksuele handelingen bij zichzelf te verrichten. Hiervan maakte hij afbeeldingen en video's.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij veel slachtoffers maakte, hen aanzette tot ontuchtige en vernederende handelingen en dat hij een enorme hoeveelheid kinderporno in bezit had. Het misbruik van de minderjarigen kan zeer ernstige psychische, emotionele en lichamelijke schade opleveren waardoor zij ernstig kunnen worden geschaad in hun verdere ontwikkeling. Het ging bovendien voornamelijk om kwetsbare minderjarige jongens. Het is wrang dat juist zij ten prooi vielen aan de verdachte.

De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte zich inmiddels vrijwillig onder behandeling stelde en spijt betuigde. Aan het voorwaardelijke deel van de celstraf koppelt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering en moet hij de ingezette behandeling bij een zorgverlener voortzetten. Ook mag hij 3 jaar op geen enkele wijze contact hebben met de slachtoffers. De verdachte moet de 4 slachtoffers die een vordering indienden voor een schadevergoeding, ieder 2.500 euro betalen.

Uitspraak