Laden...

Cel en tbs met dwangverpleging voor gewelddadige aanval in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs met dwangverpleging voor gewelddadige aanval in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 14 juni 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij viel op straat in Eindhoven vanuit het niets een slachtoffer aan en gebruikte daarbij grof geweld. Later mishandelde hij ook nog een medepatiënt.

De verdachte viel in maart 2022 een man van achteren aan in een steegje in Eindhoven. Hij begon zonder aanleiding met een tegel op zijn hoofd te slaan en zei: “Ik maak je kapot". Het slachtoffer liep bij de aanval een schedelbreuk en diverse andere verwondingen aan zijn hoofd op. Het was slechts geluk dat hij niet om het leven kwam. De rechtbank kwalificeert deze aanval als een poging tot doodslag. De verdediging voerde aan dat verdachte uit noodweer handelde, maar dat vindt de rechtbank niet aannemelijk.

In februari 2023 zat de verdachte ter observatie in een kliniek in Almere toen hij - wederom vanuit het niets - een andere patiënt mishandelde door hem meerdere keren hard in het gezicht te stompen. 

Verontrustend

Het gewelddadige karakter van de delicten laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zonder enige aanleiding grof geweld tegen anderen te gebruiken. Verder weegt mee dat de verdachte geen inzicht toont in de laakbaarheid van zijn handelen en de impact van zijn handelen op de slachtoffers. Ook weigert hij hulpverlening omdat hij hier het nut niet van inziet, bagatelliseert hij zijn handelingen en lijkt hij met name zichzelf als slachtoffer te zien. De rechtbank vindt dat verontrustend.

Volgens een psychiater en een psycholoog is er bij de verdachte sprake van psychotische problematiek. Zij denken aan schizofrenie. Daarnaast is de verdachte zwakbegaafd. Gelet hierop denken de deskundigen dat de kans op herhaling zonder behandeling groot is. De rechtbank legt daarom naast een celstraf tbs met dwangverpleging op. Dit zorgt ervoor dat de verdachte een intensieve en langdurige behandeling ondergaat voordat hij weer terug de maatschappij in mag. 

Uitspraak