Laden...

Cel en tbs met voorwaarden voor mishandeling en wapenbezit in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs met voorwaarden voor mishandeling en wapenbezit in Oss
's-Hertogenbosch, 07 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en tbs met voorwaarden. Hij loste midden in een woonwijk schoten met een geweer, mishandelde en bedreigde een buurtgenoot en had meerdere verboden wapens en munitie in bezit.

De verdachte ging in september vorig jaar met een geweer de straat op in zijn woonwijk in Oss en loste enkele schoten. Tijdens de doorzoeking van zijn woning en tuin vond de politie nog meer verboden wapens en munitie. Bijna een maand later bedreigde de verdachte een buurtgenoot met de woorden: 'Ik schiet je kapot' en 'Ik maak je kapot'. Ook sloeg hij deze buurtgenoot tegen zijn gezicht. Diezelfde dag vernielde hij de ruiten van de voordeur van een andere buurtgenoot. Vervolgens verborg hij verboden wapens en munitie in die woning.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte eerder voor soortgelijke misdrijven is veroordeeld. Hij kreeg destijds maandenlange celstraffen opgelegd. Deze veroordelingen weerhielden de verdachte er niet van opnieuw in te fout te gaan. Hij schafte weer verboden wapens en munitie aan en heeft hiermee midden in een woonwijk geschoten, terwijl hij onder invloed was van alcohol en drugs. Het gaat om ernstige delicten die gevaar veroorzaken, overlast geven en voor veel onrust zorgden in de wijk waar de verdachte woont. De rechtbank vindt zijn onvoorspelbare en agressieve gedrag zorgwekkend.

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Zij stellen dat er sprake is van ernstig alcohol- en amfetaminegebruik en dat hij lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank beschouwt de verdachte daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank is het noodzakelijk dat de verdachte na de celstraf wordt behandeld voor zijn problematiek en daarom legt zij terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden op. De verdachte moet zich eerst klinisch laten behandelen en moet daarna meewerken aan een intensief ambulant behandeltraject.

Uitspraak