Laden...

Cel en tbs met voorwaarden voor online verleiden van meisjes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs met voorwaarden voor online verleiden van meisjes
's-Hertogenbosch, 05 juli 2019

Een 45-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. De man verleidde 6 jonge meisjes en pleegde met één van hen ontucht door haar over te halen naaktfoto’s van zichzelf te sturen.

De verdachte had tussen augustus 2017 en mei 2018 via WhatsApp en een online spel contact met 6 meisjes tussen de 8 en 15 jaar. Hij deed zich in die gesprekken voor als een jonge jongen. De verdachte won het vertrouwen van de meisjes door hen lieve berichtjes te sturen, maar de gesprekken kregen al gauw een seksueel karakter, waarin gesproken werd over het verrichten van ontuchtige handelingen met die meisjes. Hij probeerde een aantal meisjes over te halen naaktfoto’s van zichzelf te sturen en in één geval is dat ook daadwerkelijk gebeurd. Hoewel in sommige van de gesprekken ook is gesproken over ontmoetingen met de meisjes, is de rechtbank overtuigd dat het nooit zo ver is gekomen.

De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij het vertrouwen van de meisjes heeft geschaad en zijn eigen seksuele behoeften boven hun belang heeft gesteld. Dergelijke delicten kunnen zeer nadelige gevolgen hebben in de zin van psychische en emotionele schade bij de slachtoffers. Ook kunnen zij worden geschaad in hun verdere ontwikkeling. In strafverzwarende zin houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte na de schorsing van de voorlopige hechtenis in mei 2018 is doorgegaan met het plegen van soortgelijke delicten. Anderzijds weegt mee dat de verdachte in verminderde mate toerekeningsvatbaar is. Volgens een psychiater en een psycholoog is er sprake van pedofilie en een persoonlijkheidsstoornis. Al met al acht de rechtbank het noodzakelijk om naast een celstraf tbs met voorwaarden op te leggen. Zo moet de verdachte zich onder meer laten opnemen in een zorginstelling en aansluitend meewerken aan een ambulante behandeling. Ook mag hij op geen enkele wijze contact hebben met minderjarigen.

Uitspraak