Laden...

Cel en tbs met voorwaarden voor ontploffing in garage Gemert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs met voorwaarden voor ontploffing in garage Gemert
's-Hertogenbosch, 23 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing in een garage. Hierdoor ontstond er levensgevaar voor de aanwezige bewoners. De man krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden.

De verdachte sprenkelde in mei 2017 benzine in de garage bij een woning in Gemert en stak dit vervolgens aan. Hierdoor ontstond een ontploffing en vloog de garage in brand. De bewoner hoorde de explosie en kon zijn auto, die voor de garage stond, nog wel wegrijden maar hij kon niet voorkomen dat dit voertuig alsnog in brand vloog. De gealarmeerde brandweer voorkwam dat het vuur van de garage oversloeg naar de woning.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de ravage na de ontploffing groot was. De verdachte veroorzaakte opzettelijk een ontploffing in de garage en nam daarbij het risico dat de brand zou overslaan naar de woning waar de bewoners op dat moment televisie zaten te kijken. Met zijn handelen heeft hij de bewoners schrik aangejaagd en voor grote onrust in de woonwijk gezorgd. Het onvoorspelbare gedrag van de verdachte is volgens de rechtbank zorgwekkend.
In strafmatigende zin weegt de rechtbank mee dat de verdachte bij het incident ernstige brandwonden opliep en daar nog steeds de gevolgen van draagt. Bovendien beschouwt de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens een psycholoog en een psychiater is er sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de vorm van een borderline persoonlijkheidsstoornis met antisociale kenmerken. Daarbij is de verdachte verslaafd aan alcohol en drugs. Ook tijdens het incident was hij volgens eigen zeggen zwaar onder invloed.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 12 maanden op z’n plaats. Daarnaast is het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk dat de verdachte tbs krijgt opgelegd. Aan die maatregel koppelt de rechtbank een aantal voorwaarden. Zo moet de verdachte zich onder meer klinisch laten behandelen voor zijn alcohol- en drugsverslaving en moet hij aansluitend bij een ambulante zorgverlener aan zijn persoonlijkheidsproblematiek werken.

Uitspraak