Cel en tbs met voorwaarden voor poging doodslag en mishandelingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs met voorwaarden voor poging doodslag en mishandelingen
's-Hertogenbosch, 14 oktober 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden en tbs met voorwaarden. De man maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag en twee mishandelingen.

De man werd in maart van dit jaar behandeld in een gezondheidscentrum in Eindhoven toen hij een medebewoner aanviel. Hij gaf de man zulke harde klappen en stompen tegen zijn hoofd, dat het slachtoffer op de grond viel. Vervolgens schopte de verdachte hem met kracht en geschoeide voet tegen zijn hoofd en ook nog tweemaal in zijn buik, terwijl hij weerloos op de grond lag. De man hield hier een wond op zijn rechterslaap aan over. Volgens de rechtbank aanvaardde de verdachte bewust de kans dat het slachtoffer hierdoor zou kunnen overlijden. Hij wordt daarom veroordeeld voor een poging tot doodslag.
Eind vorig jaar mishandelde de verdachte twee andere medebewoners door ze meerdere keren tegen hun hoofd te slaan en stompen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man ernstige inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers. Bovendien is de man eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven. In zijn voordeel weegt de rechtbank mee dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Deskundigen stelden namelijk vast dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis/gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens. De rechtbank gaat mee in het advies van de deskundigen en legt de man tbs met voorwaarden op. Hij moet zich laten opnemen in een forensisch klinische setting waarbij zijn ontwikkelings- en persoonlijkheidsproblematiek kunnen worden behandeld. Verder krijgt de man onder meer een alcohol- en drugsverbod en mag hij niet gokken. Na zijn opname moet hij begeleid gaan wonen en zich door een psycholoog laten behandelen.
Omdat de man de delicten in de proeftijd van een eerdere veroordeling pleegde, moet hij daarnaast een voorwaardelijk opgelegde celstraf van 2 weken uitzitten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten