Laden...

Cel en tbs voor brute en vernederende verkrachting ex-vriendin in Boxtel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs voor brute en vernederende verkrachting ex-vriendin in Boxtel
's-Hertogenbosch, 24 november 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Liempde veroordeeld voor verkrachting en vrijheidsberoving. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging.

De verdachte lokte zijn ex-vriendin in maart jl. met een berichtje via WhatsApp naar hem toe: 'Volgens mij heb ik jouw kat dood gevonden, ik heb hem in jouw schuur gelegd'. Hij wachtte de vrouw op, pakte haar vast en sleurde haar mee haar woning binnen. Vervolgens deed de verdachte de achterdeur op slot en dwong de vrouw mee naar zolder te lopen. Daar heeft hij haar verkracht.
Na dit voorval bleef hij urenlang dicht bij zijn ex-vriendin in de buurt. Hij had haar telefoon afgepakt en uitte diverse ernstige bedreigingen. Het slachtoffer was bang en durfde niet haar woning te verlaten of anderen om hulp te vragen. Ze zag alleen kans om in een kort moment dat de verdachte niet oplette, een e-mail naar haar moeder te sturen: 'Bel de politie'. Toen agenten ter plekke kwamen, ging de verdachte ervandoor.

De man ontkent dat sprake is van verkrachting. Hij verklaarde dat hij die dag vrijwillige seks heeft gehad met zijn ex-vriendin. De rechtbank vindt dit een volstrekt onaannemelijk scenario. Naast de belastende aangifte van het slachtoffer, zijn er steunbewijzen van verkrachting en vrijheidsberoving. Zo is vastgesteld dat de vrouw lichamelijk letsel opliep en zijn er andere sporen aangetroffen die wijzen op de ruwe verkrachting. Daarnaast was de vrouw met iemand aan het bellen toen zij het berichtje over haar kat kreeg. Dit gesprek werd abrupt onderbroken toen de vrouw de schuurdeur opende. De buurvrouw hoorde rond dit tijdstip dat het slachtoffer gilde en dat de achterdeur vervolgens dicht en op slot werd gedaan. Ook haar e-mail met noodoproep aan de moeder is teruggevonden.

Schokkende gebeurtenis

De verdachte maakte zich naast vrijheidsberoving schuldig aan een brute en zeer vernederende verkrachting. Volgens het slachtoffer was dit het vieste dat zij ooit heeft meegemaakt. Een verkrachting is sowieso een schokkende, ingrijpende en beangstigende gebeurtenis die vaak langdurig fysieke, psychische en/of emotionele gevolgen heeft voor het slachtoffer. In dit geval liep het slachtoffer een posttraumatische stress-stoornis op waarvoor zij inmiddels EMDR-therapie volgt.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank verder mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psycholoog en een psychiater heeft de verdachte een ontwikkelingsstoornis. Ook is sprake van antisociale en narcistische persoonlijkheidskenmerken. Met deze deskundigen is de rechtbank van oordeel dat het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk is de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Daarnaast moet hij 3 jaar de cel in. Tot slot moet de verdachte een schadevergoeding van bijna 12.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraak