Laden...

Cel voor bedreigen van ouderen in hun woning in Helmond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel voor bedreigen van ouderen in hun woning in Helmond
's-Hertogenbosch, 11 februari 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij ging 's nachts een woning binnen, bedreigde de bewoners met een mes en ging er met hun auto vandoor. Op een andere plek bleef het bij een poging tot inbraak.

De verdachte ging in mei 2021 samen met twee anderen op pad om in te breken bij een ouder stel. Ze vernielden de ruit van de woning en gingen vervolgens naar binnen. In de woonkamer bedreigden ze de bewoners met een mes en riepen daarbij: “autosleutels, autosleutels". De verdachte en de mededaders gingen er uiteindelijk met de auto van de bewoners vandoor.

Eerder die nacht probeerde de verdachte samen met een ander in te breken bij een andere woning in Helmond. Ze klommen over de schutting de tuin in en forceerden daarna een raam. In dit geval bleef het bij een poging tot inbraak, omdat ze gestoord werden en op de vlucht sloegen. 
In april 2021 vernielde de verdachte een desinfectiezuil en een deur van de woongroep waar hij verbleef.

Grote onrust

De bedreiging en afpersing maakte grote indruk op de slachtoffers. Het gaat om oudere en kwetsbare personen. Daarbij veroorzaakt dit soort delicten grote onrust in de samenleving. De verdachte was tijdens de bedreiging en poging tot inbraak onder invloed van alcohol en drugs en wist van de negatieve werking op zijn gedrag. Desondanks gebruikte hij die middelen en ging hij met anderen doelbewust op pad om ergens in te breken. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten.

Anderzijds is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat er sprake is van psychische- en verslavingsproblemen. Toch legt de rechtbank een aanzienlijk hogere straf op dan de officier van justitie heeft geëist. Om herhaling te voorkomen, krijgt de verdachte een deels voorwaardelijke celstraf en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en meewerken aan een ambulante behandeling. Ook krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering.

Tot slot moet de verdachte aan het slachtoffers van de afpersing en bedreiging een schadevergoeding betalen van in totaal 7.380 euro.

Uitspraak