Laden...

Cel voor criminele organisatie die crystal meth op de markt bracht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel voor criminele organisatie die crystal meth op de markt bracht
's-Hertogenbosch, 29 november 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft de leiders van een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighielden met de productie van crystal meth veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en 10 maanden (een 41-jarige Mexicaan) en 13 jaar (een 42-jarige Hagenaar). Zij waren actief in drugslabs in Arnhem, Drempt, Moerdijk, Willemsoord en Hauwert. Een aantal medeverdachten kreeg ook celstraffen opgelegd voor hun aandeel.

De organisatie bracht ‘de Mexicaanse methode’ naar Nederland. Dit is een bepaalde productiemethode voor crystal meth. De Mexicaan stuurde de Latijns-Amerikaanse kant aan en zorgde voor de kennis, kunde en mankracht binnen de organisatie. Ook wordt hij veroordeeld voor de export van ruim 30 kilo metamfetamine naar Duitsland. De drugslabs werden professioneel ingericht door de Haagse verdachte. Hij zorgde ook voor de grondstoffen en verkocht de crystal meth uiteindelijk.

Een 43-jarige man werd als laborant vanuit Mexico naar Nederland gehaald en werkte in het drugslab in Hauwert. Een jaar later had hij in het lab in Arnhem een meer coördinerende rol en stuurde hij andere laboranten aan. Hij krijgt een celstraf van 7 jaar en 10 maanden. Een 47-jarige man uit Ecuador werd als laborant ingezet in het lab in Arnhem. Deze verdachte krijgt 5 jaar cel.

Facilitator

De organisatie bestond verder uit een 44-jarige vrouw uit Colombia die onder meer zorgde voor onderdak voor de Latijns-Amerikaanse verdachten en andere aanwezigen die in de labs werkten. Ook zette zij chauffeurs in om de betaling van de laboranten op te halen of om hen te vervoeren. Zij zorgde bovendien dat opgepakte laboranten in de huizen van bewaring telefoons kregen en zij stortte geld op hun PI-rekening. De vrouw krijgt 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Een andere vrouwelijke verdachte, de 36-jarige partner van de Hagenaar, krijgt een celstraf van 9 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Zij leefde van de criminele winst die haar partner maakte, terwijl ze redelijkerwijs had moeten vermoeden dat dit geld geen legale afkomst kon hebben.

Witwassen

De Haagse verdachte waste in totaal 220.000 euro wit. Ook de Mexicaanse verdachten maakten zich schuldig aan witwassen. De leider zette een deel van de winst om in bitcoins. Ook maakte hij – net als de andere Mexicaan en de Colombiaanse vrouw – geldbedragen via moneytransfers over naar Zuid-Amerika, Spanje en Amerika.

Een 49-jarige man uit Colombia maakte zich schuldig aan een illegaal geldtransport van 60.000 euro. Hij maakte zich daarmee schuldig aan witwassen en krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.

Grote risico's

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat crystal meth zeer verslavend is en zelfs kan leiden tot de dood van een gebruiker. Naast deze gezondheidsrisico's brengt de productie grote schade toe aan het milieu en de leefomgeving. Het bereiden van de harddrugs gaat gepaard met het gebruik van zeer gevaarlijke stoffen en chemisch afval. Deze stoffen en afval komen terecht in de aardbodem, open wateren of openbare ruimtes. De drugslab leiden bovendien tot gevoelens van onrust en onveiligheid.Uitspraak