Celstraf en behandeling voor 4 mishandelingen en verzet bij aanhouding in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor 4 mishandelingen en verzet bij aanhouding in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 26 juli 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 43-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 96 dagen voorwaardelijk. De man mishandelde in ruim een half jaar tijd 3 andere mannen en een vrouw en gebruikte na één van die mishandelingen geweld tegen de politie.

De verdachte sloeg in augustus vorig jaar in Eindhoven een man in het gezicht en verzette zich vervolgens tegen 2 politieagenten die hem wilden aanhouden. Bijna 2 maanden later mishandelde de man 2 anderen: het ene slachtoffer schopte hij in de buik en tegen het hoofd, de ander kreeg een klap in de nek. In maart van dit jaar sloeg de verdachte een vrouw in haar gezicht.

Alcoholgebruik

De verdachte pleegde de delicten onder invloed van alcohol. Hij wist volgens de rechtbank dat hij in deze toestand meer risico liep zich gewelddadig te gedragen. Toch aanvaardde hij dit risico meerdere keren en dat had grote gevolgen voor de slachtoffers. Het gewelddadig karakter van de mishandelingen laat bovendien zien dat de verdachte er, onder invloed van alcohol, niet voor terugschrikt om zonder noemenswaardige aanleiding geweld te gebruiken tegen voor hem soms geheel onbekenden. Het gedrag bij zijn aanhouding getuigt verder van gebrek aan respect voor het publieke belang dat door de politie wordt gediend. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de verdachte al vaak voor soortgelijke delicten is veroordeeld en dat hij de mishandelingen deels in de proeftijd van een eerdere veroordeling pleegde.

Anderzijds weegt in de straf mee dat de verdachte inmiddels inziet dat hij een alcoholprobleem heeft en dat het voor hem niet mogelijk is alcohol op een sociale manier te drinken. Het is de eerste keer dat hij beseft dat hij zich geheel van alcohol moet onthouden om te voorkomen dat hij zich weer gewelddadig gaat gedragen. Ook wil hij meewerken aan een behandeling hiervoor. De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke straf daarom een aantal bijzondere voorwaarden met een proeftijd van 3 jaar. Zo legt de rechtbank als stok achter de deur een alcoholverbod op en moet de verdachte zich ambulant laten behandelen bij de verslavingszorg.

Uitspraak

Meest gelezen berichten