Celstraf en behandeling voor ontucht en afpersing via Facebook

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor ontucht en afpersing via Facebook
's-Hertogenbosch, 14 september 2015

Een 25-jarige man uit Deurne is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man perste via Facebook drie mensen af waaronder een meisje en een vriend. Hij haalde een minderjarige door misleiding over om seks met hem te hebben en probeerde dat bij twee andere meisjes. De straf is ook opgelegd voor ontucht met één meisje.

De man maakte twee nep-accounts aan op Facebook en bedreigde via die accounts mensen en dwong ze geld af te geven. Hij wist uiteindelijk 2.950 euro en een smartphone in zijn bezit te krijgen. Verder probeerde de man op soortgelijke wijze om minderjarige meisjes te verleiden tot ontuchtige handelingen. Hij bood geld aan in ruil voor seks. In één geval pleegde hij daadwerkelijk ontucht met een minderjarig meisje, terwijl het in twee andere gevallen bij een poging bleef. Bovendien pleegde hij meerdere keren ontucht met zijn destijds minderjarige vriendin.
De verdachte maakte zich ook schuldig aan meerdere woninginbraken. Hij ging de woningen van familieleden van zijn toenmalige vriendin binnen met een valse sleutel en nam goederen mee. De rechtbank acht een deel van de ten laste gelegde feiten over het maken en in zijn bezit hebben van kinderporno niet bewezen.
 
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man ernstig misbruik maakte van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Hij handelde uit winstbejag en zijn eigen seksuele behoeften en trok zich niets aan van de belangen van zijn slachtoffers. In zijn voordeel weegt mee dat de man inmiddels 13 maanden op vrije voeten is en -voor zover bekend- geen nieuwe delicten heeft gepleegd. Een deel van de opgelegde celstraf is voorwaardelijk om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw in de fout gaat. Aan die voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de man reclasseringstoezicht opgelegd en moet hij meewerken aan een ambulante behandeling.

Uitspraken

Meest gelezen berichten