Celstraf en behandeling voor poging overval en diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor poging overval en diefstallen
's-Hertogenbosch, 11 augustus 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 43-jarige man uit Oss veroordeeld voor een poging tot een gewapende overval op een winkel, opzetheling, diefstallen en hennepteelt. De man krijgt een gevangenisstraf van 531 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk.

De verdachte bedreigde in oktober vorig jaar een medewerkster van een lingeriezaak in Boxmeer met een handzaagblad en eiste geld. Hij ging er uiteindelijk zonder buit vandoor. Eerder had de man een gestolen auto in bezit en stal hij een kentekenplaat en geld. Daarnaast teelde hij 119 hennepplanten en tapte daarvoor illegaal elektriciteit af van Enexis.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de overval grote impact had op het slachtoffer en dat zij nog dagelijks de gevolgen hiervan met zich meedraagt. De man trok zich hier niets van aan toen hij besloot op een gewelddadige manier snel aan geld te willen komen. Daarnaast heeft de verdachte schade berokkend aan de benadeelden van de diefstallen en heeft hij eraan bijgedragen het criminele circuit in stand te houden door een gestolen auto te helen.
Aan het voorwaardelijke deel van de straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij meewerken aan een begeleid woontraject en moet hij zich laten behandelen voor zijn problemen. De man is inmiddels opgenomen voor een forensisch klinische behandeling bij Novadic-Kentron. De rechtbank krijgt de indruk dat de verdachte op een keerpunt in zijn leven is gekomen en dat hij zijn leven nu echt wil beteren en op de rit wil krijgen. De rechtbank ziet hierin reden om hem niet meer terug naar de gevangenis te sturen en beperkt het onvoorwaardelijke deel van de straf tot de tijd die de man al in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.
De rechtbank verlengt daarnaast de proeftijd van een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf met 1 jaar. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van 3.758 euro betalen aan het slachtoffer van de poging tot een overval en een bedrag van 1.778,38 euro aan Enexis.

Uitspraken

Meest gelezen berichten