Laden...

Celstraf en behandeling voor verkrachting vrouw in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor verkrachting vrouw in Oss
's-Hertogenbosch, 15 september 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Cuijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij verkrachtte een jonge vrouw, mishandelde twee andere vrouwen, haalde een telefoon van iemand weg en stak een autoband lek. Naast een celstraf moet de verdachte zich ook laten behandelen aan zijn psychische problemen.

De verdachte vroeg in oktober 2018 aan een destijds 19-jarige vrouw die hij ontmoette bij het Verdihuis of zij in Oss een stukje met hem ging lopen. Op enig moment gingen ze zitten en kuste de verdachte haar op de mond en in haar nek. Vervolgens trok hij de vrouw aan haar schouders naar achter en deed hij haar broek naar beneden. De vrouw duwde hem op dat moment van zich af en zei dat ze niet wilde. Uiteindelijk dwong de verdachte haar diverse seksuele handelingen te ondergaan.

In september 2019 bood de verdachte een vrouw die in een park in Nijmegen lag te slapen aan om mee naar zijn huis te gaan. Eenmaal in zijn woning mishandelde hij de vrouw door haar diverse keren met zijn vuist tegen het hoofd te slaan. Ook in januari van dat jaar maakte de verdachte zich schuldig aan mishandeling. Destijds was zijn toenmalige partner het slachtoffer. Hij schopte en sloeg haar, duwde haar hoofd met kracht tegen de muur en gooide de vrouw op de grond.

Verder maakte de verdachte zich schuldig aan diefstal van een iPhone en prikte hij de band van een auto lek. De rechtbank spreekt hem vrij van medeplegen van een woninginbraak in Gemert. Er is onvoldoende bewijs dat hij een rol speelde bij dit delict. Ook vindt de rechtbank – net als de officier van justitie – dat niet bewezen kan worden verklaard dat de verdachte de vrouw, die hij in september 2019 mishandelde, ook tegen haar wil in zijn woning vasthield.

Ontwikkelingsstoornis

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de delicten een gewelddadig karakter hebben. De verdachte schrikt er niet voor terug om geweld tegen vrouwen te gebruiken, daarbij gebruikmakend van zijn fysieke overwicht. Bovendien is hij eerder veroordeeld. Omdat volgens de psycholoog sprake is van een verstandelijke ontwikkelingsstoornis bij de verdachte, rekent de rechtbank hem de delicten in verminderde mate aan. Aan het voorwaardelijke strafdeel koppelt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten opnemen in een forensische zorginstelling en aansluitend begeleid gaan wonen. Ook moet hij meewerken aan controles op het gebruik van alcohol en drugs.
Daarnaast moet hij aan verschillende slachtoffers schadevergoedingen van in totaal 4.280 euro betalen.

Uitspraak