Laden...

Celstraf en beroepsverbod voor rijinstructeur die leerlingen aanrandde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en beroepsverbod voor rijinstructeur die leerlingen aanrandde
's-Hertogenbosch, 01 september 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Waalre veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De verdachte maakte zich schuldig aan aanranding toen hij autorijles gaf. Naast de celstraf legt de rechtbank de man een beroepsverbod op van 2 jaar. 

De verdachte gaf autorijles in de omgeving van Eindhoven. Tussen december 2019 en november 2020 gaf hij rijles aan onder andere 2 minderjarige, vrouwelijke leerlingen. De verdachte aaide tijdens die lessen regelmatig over de benen van deze 2 leerlingen en bewoog daarbij zijn hand onder meer naar de binnenkant van hun bovenbeen en liesstreek. Bij één van de leerlingen betaste hij uiteindelijk de vagina over de kleding heen. Ook raakte hij bij hen beiden de borst aan. De verdachte deed alsof dit per ongeluk gebeurde tijdens het geven van uitleg. Zo pakte de man de armen van zijn leerlingen vast om de remdruk uit te leggen en duwde hij met zijn hand op hun knieën als ze te weinig gas gaven.

De rechtbank is van oordeel dat de man hiermee op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn leerlingen heeft geschonden. Hij heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de meisjes en het vertrouwen geschonden dat zij in hem mochten hebben als leraar en als volwassene.

Bevrediging van eigen seksuele behoefte

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij de 2 meisjes veelvuldig heeft betast, waardoor de leerlingen elke rijles opnieuw bang waren. Door de wijze waarop de verdachte zijn handelen opbouwde en verdoezelde, zijn de slachtoffers aan zichzelf gaan twijfelen en hebben in eerste instantie niets durven zeggen. Dat maakt dat de ontuchtige handelingen gedurende langere tijd hebben kunnen plaatsvinden tijdens vele rijlessen.

De verdachte heeft zelf verklaard dat hij niet weet waarom hij tot zijn handelen is gekomen. Daarbij is het niet duidelijk geworden of de man zich schaamt voor zijn handelen óf dat hij echt niet weet wat hem dreef. De rechtbank kan niet anders dan concluderen dat hij kennelijk bevrediging zocht van zijn eigen seksuele behoefte, zonder daarbij rekening te houden met de slachtoffers. De rechtbank neemt dit de verdachte zeer kwalijk.

De rechtbank komt alles overwegende tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Om herhaling te voorkomen mag de man 2 jaar lang het beroep van rijinstructeur niet uitoefenen. Een van de voorwaarden die de rechtbank aan de voorwaardelijke gevangenisstraf koppelt, is het volgen van een ambulante behandeling zodat de man niet opnieuw de fout in gaat. Verder moet de man een schadevergoeding betalen aan de leerlingen vanwege het psychische leed dat hij hen heeft toegebracht.  

Uitspraak