Laden...

Celstraf en maximale rijontzegging voor dodelijk ongeval in Schijndel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en maximale rijontzegging voor dodelijk ongeval in Schijndel
's-Hertogenbosch, 24 november 2023

Een 29-jarige man uit Berlicum veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval waarbij een 85-jarige fietser om het leven kwam. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, de maximale rijontzegging van 10 jaar en moet eerder voorwaardelijk opgelegde celstraffen van 1 maand en 4 weken alsnog uitzitten. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant.

De verdachte reed in augustus 2022 met zijn bestelbus over de Molendijk-Noord in Schijndel en raakte daar in het voorbijgaan een fietser. De man viel daardoor op de weg en overleed later die dag aan het hoofdletsel dat ten gevolge van het ongeval opliep.

Het ongeval gebeurde op een rechte en overzichtelijke weg met vrij zicht. Bovendien was het helder en droog weer. Een auto die vlak vóór de verdachte reed, week wél uit voor het slachtoffer. De fietser moet dus ook voor de verdachte zichtbaar zijn geweest. Dat hij de fietser toch niet zag, is dan ook te wijten aan zijn onoplettendheid.

Verder reed de verdachte aanzienlijk onvoorzichtig. Pas op het moment van de aanrijding, had hij door dat hij iets raakte. Dit betekent dat hij tijdens de uitwijkmanoeuvre van zijn voorganger en ook daarna niet alert was. Volgens eigen zeggen komt dat omdat het 'een chaos was in zijn hoofd'; hij was erg bezig met een afspraak die hij kort daarna had. 

Doorrijden na aanrijding

De verdachte verklaarde dat hij wel merkte dat hij iets had geraakt, maar hij ging er vanuit dat het om een verkeersbord of een paaltje ging. Vervolgens stopte hij niet, maar reed in paniek door omdat hij zonder geldig rijbewijs reed.

Twee dagen na de aanrijding werd de bestelbus in beslag genomen voor onderzoek. De verdachte wist toen inmiddels dat er een dodelijk slachtoffer was gevallen. Toch meldde hij zich pas een week na het voorval bij de politie, nadat ook zijn moeder hem had aangegeven. 

Stuitend

Voor de nabestaanden moet het onverteerbaar zijn dat de verdachte hun vader dodelijk gewond en hulpeloos achterliet. Ook weegt de rechtbank mee dat de verdachte een uitgebreid strafblad heeft, met onder meer 8 veroordelingen voor verkeersdelicten. Zelfs ná het dodelijke ongeval in augustus 2022 werd hij nog twee keer veroordeeld voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs werd al in 2016 ongeldig verklaard.

De rechtbank vindt het zorgelijk dat de verdachte ondanks zijn ongeldige rijbewijs toch aan het rondrijden was in de bestelbus. Ook de lichtzinnigheid waarmee hij besloot om te gaan rijden, namelijk om zomaar wat rondjes te rijden, vindt de rechtbank stuitend. 

Geen indruk

De verdachte gedroeg zich volstrekt onverantwoordelijk in het verkeer en lijkt zich van de gevolgen niets aan te trekken. Ook van de eerdere veroordelingen en van het feit dat zijn rijbewijs ongeldig is verklaard, trok hij zich niets aan. De eerdere straffen maakten kennelijk geen enkele indruk op hem. De verdachte kwam niet tot het inzicht dat zijn gedrag ernstige gevolgen heeft en dat hij zich moet aanpassen.

Daarom vindt de rechtbank het nodig om een zwaardere straf op te leggen dan de officier van justitie eist. Naast een celstraf van 12 maanden, krijgt de verdachte de maximale rijontzegging van 10 jaar. Mocht hij ooit nog over een rijbewijs kunnen beschikken, dan zal hij voorlopig in ieder geval niet mogen rijden. Verder moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van ruim 17.500 euro en moet hij eerder voorwaardelijk opgelegde celstraffen van 1 maand en 4 weken alsnog uitzitten.

Uitspraak