Celstraf en rijontzegging voor dollemansrit in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor dollemansrit in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 19 augustus 2015

Een 24-jarige man uit Eindhoven krijgt een celstraf van 3 maanden en een rijontzegging van 2 jaar voor verschillende verkeersovertredingen en rijden zonder rijbewijs.

De man wilde in februari van dit jaar volgens eigen zeggen “oefenen met autorijden” en kroop daarom achter het stuur. Toen hij de politie zag, begon hij aan een dollemansrit in het centrum van Eindhoven om te voorkomen dat hij zou worden aangehouden. Dat deed hij op klaarlichte dag terwijl er veel ander verkeer op straat was, onder wie voetgangers en fietsers. De man reed op meerdere momenten fors te hard, negeerde verschillende malen een rood verkeerslicht en reed enkele keren tegen het verkeer in.

Volgens de officier van justitie maakte de man zich schuldig aan -kort gezegd- poging tot doodslag in het verkeer. De man zou namelijk meerdere fietsers in levensgevaar hebben gebracht. De rechtbank oordeelt echter dat niet bewezen kan worden dat de man de opzet had om de fietsers dood te rijden of hen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Van een misdrijf is dan ook geen sprake. Wel is de man schuldig aan een aantal verkeersovertredingen.
 
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man eerder is veroordeeld, waaronder tweemaal voor rijden zonder een geldig rijbewijs. Voor het opnieuw rijden zonder rijbewijs, legt de rechtbank een langere straf (1 maand celstraf) op dan de 2 weken die de officier van justitie eiste. Voor de diverse andere verkeersovertredingen legt de rechtbank de man een maximale celstraf op van 2 maanden, omdat de rechtbank hem kwalijk neemt dat hij uiterst gevaarlijk reed. Daarnaast mag de man 2 jaar lang geen motorrijtuigen besturen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten