Celstraf en rijontzegging voor heling motor en gevaarlijk rijgedrag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor heling motor en gevaarlijk rijgedrag
's-Hertogenbosch, 06 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 21-jarige man uit Handel veroordeeld voor heling van een motor, het veroorzaken van gevaar op de weg en belediging van agenten. De man krijgt hiervoor een gevangenisstraf van veertien dagen. Ook mag de man zes maanden geen motorrijtuigen besturen.

De verdachte reed in mei vorig jaar op een gestolen motor en overschreed meerdere keren in ernstige mate de maximaal toegestane snelheid. Toen hij een motoragent zag, probeerde hij te voorkomen dat de agent hem staande zou houden. De verdachte en de agent reden op dezelfde weghelft naar elkaar toe en pas op vrij korte afstand weken ze beiden uit voor elkaar. Na zijn aanhouding beledigde de verdachte twee agenten.

 

Vrijspraak inrijden op agent

Anders dan de officier van justitie twee weken geleden eiste, is volgens de rechtbank niet komen vast te staan dat de verdachte is ingereden op de motoragent. Ook kan niet worden vastgesteld dat de agent ten val had kunnen komen en dat hij daarbij zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van poging tot zware mishandeling. Verder is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat de verdachte betrokken was bij de diefstal van de motor en de kentekenplaten. De rechtbank spreekt hem ook daarvan ook vrij.

De rechtbank legt een lagere straf op dan de door de officier van justitie gevorderde straf, omdat de rechtbank substantieel minder bewezen verklaart. Bij het bepalen van de straf rekent de rechtbank het verdachte extra zwaar aan dat hij twee politieambtenaren beledigde.
Politieambtenaren moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Ook weegt de rechtbank mee dat de verdachte zich kennelijk niets heeft aangetrokken van de mogelijke gevolgen van zijn verkeersgedrag. Hij had slachtoffers kunnen maken, waaronder nietsvermoedende verkeersdeelnemers, die toevallig het pad van de verdachte kruisten tijdens zijn dollemansrit.
Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in 2014 een straf kreeg voor een verkeersmisdrijf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten