Laden...

Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval in Geffen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval in Geffen
's-Hertogenbosch, 22 november 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Fijnaart veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. Hij veroorzaakte onder invloed van alcohol en cannabis een eenzijdig verkeersongeval waarbij een man om het leven kwam.

De verdachte had in maart 2018 bij een vriend bier gedronken en cannabis gerookt en stapte ’s ochtends met 3 passagiers in zijn auto. Bij een rotonde in Geffen raakte hij met zijn voorwiel een trottoirband, waardoor zijn auto over de kop sloeg en ruim 80 meter verder pas tot stilstand kwam. Eén van de inzittenden kwam daarbij om het leven, de anderen raakten lichtgewond.
Uit onderzoek blijkt dat de verdachte bijna 8 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken en ook ruim te veel cannabis had gerookt. Het onder deze omstandigheden besturen van een auto kwalificeert de rechtbank als zeer onvoorzichtig rijgedrag. Daarbij komt dat de verdachte de nacht voor het ongeval nagenoeg niet geslapen had.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij niet de verantwoordelijkheid nam die een bestuurder van een auto heeft ten opzichte van andere verkeersdeelnemers. Bovendien is hij in Polen al eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Kennelijk weerhield dit hem er niet van opnieuw onder invloed achter het stuur te gaan zitten. In dit geval met fatale gevolgen. Door zijn rijgedrag bracht hij zeer ingrijpend en onherstelbaar leed toe aan de nabestaanden. De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte oprecht berouw heeft getoond en zelf erg is aangedaan door wat er is gebeurd.

Uitspraak