Celstraf en tbs met voorwaarden voor steken vriend in woning Boxtel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en tbs met voorwaarden voor steken vriend in woning Boxtel
's-Hertogenbosch, 15 april 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Boxtel veroordeeld voor een poging tot doodslag en bedreiging. De man krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden en tbs met voorwaarden voor het neersteken van zijn vriend en het bedreigen van een jongen met een mes.

De verdachte had in juli vorig jaar een vriend op bezoek in zijn woning in Boxtel. De vriend zat ‘s avonds in de woonkamer op de bank en zag dat de verdachte plots een mes van de tafel pakte en daarmee dreigend naar hem begon te zwaaien. Hierna stak de verdachte de man in zijn nek. Het slachtoffer wist naar buiten te komen en klampte daar agenten aan die in de omgeving waren. In het ziekenhuis bleek dat hij een scheurtje in zijn luchtpijp had. De verdachte was intussen ook naar buiten gegaan en bedreigde daar met zijn mes een jongen die een sigaret kwam vragen.

In slaap gehouden

Het slachtoffer werd vanwege zijn verwondingen enkele dagen in slaap gehouden in het ziekenhuis. Het gewelddadige karakter van de steekpartij en bedreiging laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om fors geweld tegen anderen te gebruiken. Hij verkeerde tijdens het plegen van de feiten onder invloed van alcohol. De man verklaarde dat hij weet dat hij een alcoholprobleem heeft en door het gebruik van sterke drank agressief wordt. Desondanks dronk hij in forse mate. Anderzijds weegt mee dat de man zwakbegaafd is en de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt. De ernst van de feiten en de aanzienlijke kans op herhaling in combinatie met zijn alcoholprobleem, maakt het noodzakelijk dat de rechtbank tbs met voorwaarden oplegt. Hij moet zich klinisch laten behandelen, meewerken aan een vervolgbehandeling en krijgt een alcohol- en drugsverbod. De verdachte moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 1.900 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten