Laden...

Celstraf en tbs voor zware mishandeling Rosmalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en tbs voor zware mishandeling Rosmalen
's-Hertogenbosch, 25 juni 2019

Een 36-jarige man uit Vught is veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij heeft een bewoner van een appartementencomplex in Rosmalen eind vorig jaar zwaar mishandeld. De verdachte moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 10.700 euro.

De verdachte ging op 11 oktober 2018 naar een appartementencomplex in Rosmalen. Hij belde aan bij de woning van het slachtoffer en toen deze de deur openmaakte sloeg hij het slachtoffer met een hard voorwerp tegen zijn hoofd. Het slachtoffer viel daarbij op de grond en was korte tijd bewusteloos. De verdachte bleef het slachtoffer slaan en heeft gedurende de mishandeling niets gezegd. Na korte tijd ging hij, nog steeds zonder iets te zeggen, weer weg.

Volgens de rechtbank ging de verdachte planmatig te werk. Zo verschafte hij zich toegang tot de tweede verdieping van het complex, zette hij een capuchon op die zijn gezicht bedekte, nam hij een hard voorwerp mee en droeg hij handschoenen. Het betrof geen willekeurig slachtoffer, maar iemand met wie de ex-vriendin van de verdachte al enige tijd een conflict had. Hij heeft het slachtoffer met voorbedachte raad zwaar mishandeld. Voor de poging tot moord of doodslag die de officier van justitie ten laste legde ziet de rechtbank geen bewijs. Zo blijft op basis van het dossier onduidelijk met wat voor voorwerp precies is geslagen en hoe groot en zwaar dit voorwerp was.

Celstraf en gedwongen behandeling

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat verdachte het slachtoffer meerdere keren met een hard voorwerp met kracht tegen zijn hoofd sloeg, ook toen hij op de grond lag. Het slachtoffer liep diverse breuken in zijn jukbeen en een wond aan zijn oor op. De zware mishandeling gebeurde in de woning van het slachtoffer, een plaats waar iemand zich bij uitstek veilig moet kunnen voelen. Het geweld heeft een grote impact op hem gehad. Slachtoffers van dit soort ernstige feiten ondervinden daar vaak nog lang last van. Een dergelijke zware mishandeling veroorzaakt daarnaast gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Ook weegt mee dat de verdachte de ernst van het door hem aan zijn slachtoffer aangedane leed niet of onvoldoende inziet. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld.

Naast de celstraf veroordeelt de rechtbank de verdachte tot tbs met verpleging conform advies van een psycholoog. Ook de reclassering heeft een rapport gemaakt over de verdachte. De verdachte lijdt aan meerdere stoornissen en werkte onvoldoende mee aan eerdere behandelingen. Ook heeft hij geen werk of huisvesting en is er sprake van harddrugsgebruik. Er is volgens de deskundigen een hoge kans op recidive voor gewelddadige delicten. De rechtbank neemt de adviezen over en vindt het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk dat de verdachte op korte termijn in een tbs-kliniek wordt behandeld.

Uitspraak