Laden...

Celstraf, taakstraf en geldboete; verdachten witwassen veroordeeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf, taakstraf en geldboete; verdachten witwassen veroordeeld
's-Hertogenbosch, 01 mei 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige Eindhovenaar en een 48-jarige in België woonachtige Nederlander veroordeeld voor witwassen. De Eindhovenaar krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, de medeverdachte een taakstraf van 150 uur. Het bedrijf van de medeverdachte krijgt een boete van 19.000 euro. Een 32-jarige vrouw uit Eindhoven en een 37-jarige man worden vrijgesproken van betrokkenheid.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat van 2011 tot en met 2016 contante stortingen op verschillende rekeningen zijn gedaan, ter waarde van ruim 1,3 miljoen euro. Deze geldbedragen zijn voor een groot deel niet te verklaren uit legale inkomsten. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat het om crimineel geld gaat. De rechtbank concludeert dat bij de Eindhovenaar -door de lange periode- sprake is van gewoontewitwassen. De medeverdachte had een grote schuld bij de Eindhovenaar. De medeverdachte gaf hem de volledige beschikking over zijn privérekening en die van zijn BV. Hij maakte zich daarmee schuldig aan schuldwitwassen, omdat de Eindhovenaar onder meer die rekening gebruikte voor de storting van het criminele geld.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat witwassen een bedreiging vormt voor de economie en dat het de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aantast. De Eindhovenaar liet zich uitsluitend leiden door eigen materieel gewin, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de samenleving.

De rechtbank bepaalt dat de Eindhovenaar ruim 678.000 euro in beslaggenomen geld niet terugkrijgt. De medeverdachte moet 45.000 euro aan de Staat betalen. Dat is het geld dat hij met de strafbare feiten heeft verdiend.

Uitspraak