Celstraf voor (pogingen) beroving pinnende mensen in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor (pogingen) beroving pinnende mensen in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 29 oktober 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 45-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man pleegde een straatroof en deed 3 pogingen daartoe.

De verdachte ging op 13 maart jl. achter iemand staan die geld aan het pinnen was op het Franz Leharplein in Eindhoven. Hij bedreigde het slachtoffer met een mes, eiste de zojuist gepinde 20 euro en ging er met het geld vandoor. In diezelfde maand deed de verdachte nog 3 pogingen om mensen te beroven die bij de pinautomaat stonden. Hij maakte hierbij echter niets buit.

 
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de slachtoffers erg bang zijn geweest. Bovendien kunnen zij hier nog lange tijd last van hebben. De man pleegde de delicten in de proeftijd van eerdere veroordelingen voor vermogensdelicten. Hij was tijdens de huidige delicten onder invloed van alcohol, drugs en/of medicijnen, terwijl hij wist dat die combinatie een negatieve werking op zijn gedrag heeft. In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psychiater is er sprake van een autismespectrumstoornis. Ook is de man verslaafd aan alcohol, cocaïne en slaap- en kalmeringsmiddelen.
De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op en koppelt daar enkele bijzondere voorwaarden aan. Zo moet de man zich onder meer klinisch laten behandelen in een instelling, moet hij begeleid gaan wonen en krijgt hij een alcohol- en drugsverbod.

Uitspraken

Meest gelezen berichten